През четвъртото тримесечие на 2019 г. местните администрации на територията на област Ловеч са издали разрешителни за строеж на 17 жилищни сгради с по едно жилище в тях и с 2 248 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), и на 10 други сгради с 2 720 кв. м РЗП. Това съобщават от ТЕРИТОРИАЛНО СТАТИСТИЧЕСКО БЮРО – СЕВЕРОЗАПАД, ОТДЕЛ „СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ – ЛОВЕЧ“.

Спрямо предходното тримесечие броят на издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намалява с 5.6%, броят на жилищата в тях – с 10.5%, а общата им застроена площ – с 1.4%. Издадените разрешителни за строеж на други сгради бележат спад с 44.4%, а разгънатата им застроена площ – с 38.7%.

В сравнение с четвъртото  тримесечие на 2018 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради се запазва, броят на жилищата в тях нараства с 6.3%, докато разгънатата им застроена площ намалява с 21.1%. Издадените разрешителни за строеж на други сгради са по-малко с 69.7%, а общата им застроена площ – с 65.0%.

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите Пловдив – 261, София (столица) – 243, и София – 139. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София (столица) – 2 515, Варна – 1 532, и Пловдив –  968.

През четвъртото тримесечие на 2019 г. в област Ловеч е започнал строежът на 12 жилищни сгради с по едно жилище в тях и 1 511 кв. м обща застроена площ, и на 19 други сгради с 4 881 кв. м РЗП.

Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради намаляват с 14.3%, жилищата в тях – с 20.0%, а общата им застроена площ – с 31.9%. Броят на започнатите други сгради е по-малко с 17.4%, а тяхната РЗП – с 20.0%.

В сравнение с четвъртото тримесечие на 2018 г. броят на започнатите жилищни сгради и на жилищата в тях нарастват със 140.0%, а общата им застроена площ – с 143.3%. Започнатите други сгради са по-малко с 42.4%, а разгънатата им застроена площ – с 69.0%.

Строителство на най-голям брой нови жилищни сгради е започнало в областите: Пловдив – 194, София (столица) – 177, и Варна – 102. Най-много други сгради са започнати в Пловдив – 65, Стара Загора – 58, и Бургас – 39.

 

Методологични бележки 

Тримесечното статистическо наблюдение за издадените разрешителни за строеж и започнатото строителство осигурява информация както за издадените от местните администрации разрешителни за строеж, така и за започнатото строителство на нови сгради според техния вид и разгъната застроена площ. Тази информация може да се използва като индикатор за бъдещата активност на строителните предприятия в страната.

Видовете сгради сe посочват в съответствие с Класификацията на сградите и строителните съоръжения (КСC – 2001) и се подразделят на:

  • Жилищни – сгради, полезната площ на които в голямата си част е предназначена за жилищни цели за постоянно обитаване.
  • Нежилищни – сгради за различни нежилищни нужди, които включват:
  • административни – офиси и сгради за административна дейност на ведомства и други организации и сдружения (представителни сгради – банки, пощи, правителствени сгради, сгради за конференции, конгреси, съдилища, общини);
  • други сгради – всички останали видове сгради, предназначени за различни дейности: производствена, търговска, транспортна, просветна, културна, спортна, селскостопанска, здравеопазване, бази за почивка и краткосрочно пребиваване (хотели, мотели, почивни домове, хижи и др.).

Разгъната (обща) застроена площ е сумата  от застроените площи на всички етажи по външни измерения.