Традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ започва от 17 юни и ще продължи до 31 август.
През първия етап от акцията, в дните до 30 юни –времето, в което част от учениците вече ще са във ваканция, а за по-големите това са последните учебни дни, ще бъде засилено полицейското присъствие около учебните заведения и детските градини. Акцент в контрола е поставен на правилното превозване на децата и използването на обезопасителни системи,  на поведението на превозващите ги, както и на останалите шофьори, включително и на децата-водачи, ако се придвижват с велосипед.
В рамките на втория етап, от началото на юли до края на август, е планирана специализирана полицейска операция, насочена към неправилното движение на пешеходци, велосипедисти, водачи на индивидуални електрически превозни средства, използването на обезопасителни средства от водачите и пътниците в превозните средства, както и към недопускане на управление на МПС от водачи под 18 години.
Паралелно с това, в периода от 17 юни до 15 септември, ще се проведе и традиционната акция на полицията „Безопасно лято!“, насочена към ограничаване на пътнотранспортния травматизъм през летните месеци.
Планирано е в петъчните и неделни дни от 14:00 ч. до 21:00 ч., както и в други времеви интервали според интензивността на трафика и натовареността на пътните артерии, да се организира подпомагане на движението на ППС на изходите и входовете на големите населени места. Ще се осъществява и засилен контрол по автомагистралите. Полицейските екипи ще следят за недопускане на паркиране, спиране или движение в лентата за принудително аварийно спиране освен в случаите, предвидени в ЗДвП, движение на пешеходци или на водачи с ППС, за които има изрична забрана в ЗДвП. В съботните дни след 23:00 ч. в населените места и най-вече в малките населени места, ще се провеждат засилени проверки, с акцент спазване на скоростните режими, недопускане на управлението на ПС след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози и шофиране от неправоспособни водачи.

От сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР-Ловеч информират също, че през летните месеци на основните булеварди в града ще бъдат разположени технически устройства – камери, за заснемане на нарушения на скоростните режими, както през деня, така и в тъмната част на денонощието. Ще се следи и за рисково шофиране в градски условия.

Припомняме и основните правила на водачите на двуколесни пътни превозни средства!

На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:
1. да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство;
2. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите, с които контролира превозното средство;
3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;
4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;
5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци; тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.
Пешеходните пътеки са за пешеходците, велосипедистите се приравняват към тях само когато са слезли от колелото и го бутат при пресичане на пътното платно на обозначените места. Докато са върху велосипеда за тях важат правилата за пътно-превозните средства и нямат право да пресичат пътя на пешеходната пътека.

Пешеходната пътека е част от пътното платно за движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предназначени за преминаване на пешеходци. На кръстовищата пешеходните пътеки са продължение на тротоарите и банкетите върху платното. Съответно велосипедистите подлежат на глоби при неспазване на разпоредбите.
==================================================================

В дните от 01 юни до 31 август 2023 г., в рамките на миналогодишното издание на акцията, на територията на областта са регистрирани 165 пътнотранспортни произшествия /при 210 за 2022 год./ , от тях 64 тежки /78 тежки ПТП за 2022 год/ с 11 загинали /5 загинали за 2022 год./ и 84 ранени /120 ранени за 2022 год./. За периода през 2023 год. няма загинали и ранени деца, а за сравнение през 2022 год. в пътнотранспортни произшествия са участвали 4 деца, като само 2 от тях са ранени.

От началото на 2024 год. до 31 май на територията на област Ловеч са регистрирани 264 ПТП, от тях 100 тежки, при които са загинали шестима и 154 са ранени. Сред загиналите е и едно дете на възраст 17 години, което е било пътник в автомобил управляван от неправоспособен водач. Пет от ранените също са деца.