Министерство на културата обяви процедура за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България“. Тя цели опазване на нематериалното културно наследство, съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване и тяхното предаване на следващите поколения.

Процедурата се извършва на 2 етапа: областен и национален. Областният етап ще протече в периода 19 септември – 31 октомври 2024 г. и се организира от областните администрации.

Право на номинации имат народните читалища, общински, регионални и държавни музеи и юридически лица с нестопанска цел с предмет на дейност в областта на нематериалното културно наследство. Предлаганите за вписване дейности/умения трябва да са от сферите на проявление на нематериалното културно наследство, съгласно Националния регистър на нематериалното културно наследство на Република България, а именно:

  • устни традиции и форми на изразяване, в т.ч. и езика в качеството му на носител на изразяване на нематериалното културно наследство;
  • изпълнителски изкуства;
  • социални обичаи, обреди и празнични събития;
  • знания и обичаи, отнасящи се до природата и вселената;
  • знания и умения, свързани с традиционните занаяти.

Кандидатурите се подават в Областна администрация – Ловеч, адрес: Ловеч 5500, ул. Търговска № 43, до 14 октомври 2024 г.

Повече информация относно критериите за оценка и документите за кандидатстване може да намерите на интернет страницата на Министерство на културата на следния линк: https://mc.government.bg/contestsc.php?c=3143 където е публикуван Статутът на Националната система „Живи човешки съкровища – България“.

За селектиране на постъпилите предложения Областният управител ще сформира експертна комисия, в която ще участват експерти от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, представители на регионални музеи, краеведи и други специалисти, работещи в сферата на нематериалното културно наследство.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.