След горещата сряда, в която температурата в Ловеч между 16.00 и 18.00 ч. беше рекордните за този ден 39.5 градуса, утре ни очаква поредния, но още по-жарък летен ден. За територията на област Ловеч и за голяма част от страната Националният институт по метеорология и хидрология обяви предпоследния по опасност код – оранжев.

За територията на областта очакваните температури са екстремно високи, като в следобедните часове те ще бъдат между 40°-41°. Логично, остава изключително голяма опасността от възникване на пожари.

При екстремален индекс метеоролозите предупреждават за възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. При екстремален индекс пожарите са трудни за овладяване, а действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара.

Най-горещият 29 юли до сега е бил през 2007 г., когато температурата на въздуха е достигнала 36 градуса. Според прогнозите, утре ще бъде поставен нов рекорд за деня с още по-висока температура.

Най-прохладно за деня е било през 1993 г., с по-скоро зимна температура от едва 14 градуса.

Прогнозата на синоптиците за следващите две седмици не се различават особено от последните дни. Очаква ни дълъг период на много горещо време и сериозна опасност от пожари.

Ако не се налага, не излизайте през обедните и следобедни часове. Пийте много течности, стойте на хладно.