На заседание вчера, Областна комисия по безопасност на движение по пътищата отчете извършеното за обезопасяване на районите около училища и детски градини във връзка с началото на учебната 2024/2025 година. Председателят на Комисията, заместник областният управител Нели Читинова, откри срещата и представи на присъстващите новият секретар Виолета Николова, старши експерт в Областна администрация Ловеч.

От общините в област Ловеч заявиха готовност за новата учебна година.Докладвани бяха извършените обезопасителни дейности, на места работата продължава, но ще приключи преди първия учебен ден – освежени пешеходни пътеки, стоп линии и надписи; обновена маркировка, отговаряща на изискванията в нормативната уредба; подменени пътни знаци, почистени храсти. Направен е оглед на предпазните огради пред училища и детски градини, прегледано е състоянието на пътните знаци.

От Пътна полиция отчетоха, че няма констатирани нередности и пътната безопасност е на добро ниво. Предвидено е засилено полицейско присъствие на 16 септември и в първите дни  на новата учебна година, което е превантивна дейност, насочена към учениците и техните родители. Също с цел превенция от институцията са планирани информационни срещи с ученици в начален курс и гимназисти.

В заседанието участва и представител на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, който акцентира върху значимостта на освежената маркировка, наличието на добра осветеност и обезопасителни огради пред училища и детски градини, които да не позволяват преминаването на деца. Той призова акциите за повишаване на информираност на деца и родители да продължават през цялата година.

С пожеланието за успешна и безопасна учебна година, Нели Читинова закри заседанието.