Кой лъже публично и официално? Община Ловеч или НАП Велико Търново?

Павлин Иванов

Тази сутрин, Община Ловеч разпространи прессъобщение, в което се твърди, че проверката извършена от НАП на Община Ловеч и нейната БД “Обреди” е приключила като “Няма констатирани нарушения”. В документа на издаден от НАП Велико Търново и подписан от зам. директора на НАП Мария Попова се твърди:

“Във връзка с установените нарушения са предприети последващи действия”!

Отново медиите и обществеността сме изправени пред дилема: Кой лъже?

Община Ловеч чрез прессъобщението си или НАП Велико Търново в своето официално писмо.

Да припомня накратко казуса:

Община Ловеч, чрез Бюджетна дейност “Обреди”, извършва покупко-продажба на стоки или търговска/стопанска дейност. Това е забранено по силата на закон. Стопанска дейност една община може да извършва единствено чрез търговски дружества, в които има дялово участие или чрез общинско предприятие.

БД “Обреди” твърди, че не извършва търговска дейност, а единствено “предоставя” (каквото и да означава това понятие), стоки и услуги извън разрешените им – траурни стоки, търговия с ковчези, подавки, венци и цветя и др. А това, представлява нарушение.

За съжаление, от НАП Велико Търново към този момент не са дали изчерпателна информация за извършената от тях проверка, позовавайки се на разбирането, че това е данъчна и осигурителна информация.

До момента по казуса с нерегламентираната търговска дейност на Община Ловеч, чрез БД “Обреди” има подаден сигнал в Икономическа полиция. Също така е заведено дело срещу кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова заради отказа й да предостави достъп до обществена информация, а именно – двете заповеди за освобождаване на Таня Тинчева и за назначаването на друг човек на нейната позиция.

Същевременно, Община Ловеч и Общински съвет Ловеч и до момента не са предприели нито една стъпка за намалят силно завишените цени за различните услуги, които БД “Обреди” законно предоставя на гражданите. Т.е. чудовищното ощетяване на всички загубили свои близки е в сила и до днес.

Видимо, има обосновани съмнения за нерегламентирана полза за някого.

Видимо, на Общински съвет Ловеч, който приема Наредби и цени за услугите, бруталното ограбване на ловешките граждани, вече повече от 1 година, не представлява абсолютно никакъв интерес!

Очевидно е, че никоя институция не иска да се намеси твърдо, справедливо, честно, за да се нормализира ситуацията в Ловеч. Но пък, нали ние си ги избираме.