За последните две седмици в област Ловеч има повишаване на случаите на COVID-19 и областта вече попада в оранжевия код, т.е. премината е заболяемостта от 60.0 на 100 хил. души, заяви на брифинг в града проф. Костадин Ангелов. Здравният министър допълни, че ситуацията е контролирана, има достатъчно свободни легла във всички общини както за консервативно, така и за интензивно лечение.

Предстои легла за неусложнени пациенти с коронавирусна инфекция да бъдат обособени и в частната болница в Ловеч.
По-рано днес министърът се включи в заседание на Областния кризисен щаб, в рамките на което бяха обсъдени данни за разпространението на COVID-19.

На територията на областта могат да бъдат разкрити общо 278 легла за консервативно лечение. Към момента хоспитализираните пациенти в неусложнено състояние са 34, няма настанени в интензивни структури, посочи проф. Ангелов.
От началото на пандемията до сега общият брой на случаите на коронавирусна инфекция в областта е 174, а излекуваните са 80. Към 20 октомври с доказан COVID-19 са общо 11 медицински служители, от които 4-ма лекари, 3 медицински сестри, 2-ма санитари и 2 друг персонал. Активните случаи са 4 (2 медицински сестри и 2 друг персонал).
Здравният министър коментира, че, според Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести носенето на маска на открито може да намали заболяемостта с до 30%, ако всички спазват мерките. Предвижда се носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открито да бъде въведено от четвъртък. Министърът посочи, че от четвъртък карантината на контактните лица ще бъде намалена на 10 дни.