На 29 и 30 май Стефан Бакалов, началник отдел  „Борба с наркотрафика“ в Централно митническо управление на Агенция „Митници“, и неговият екип заедно със специално обучени митничарски кучета Гари и Гая гостуваха на две училища в Ловеч – Професионалната гимназия по механоелекротехника  и Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“ по покана на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Стефан Бакалов повече от 30 години е посветил на борбата срещу наркотрафика, а близо 20 от тях на превенцията сред деца и ученици. “Най-хубаво и удовлетворяващо е когато привлечеш децата на правилната страна”, сподели експертът. Той разказа на учениците за функциите и дейността на митническите служители в борбата срещу наркотиците, какви са видовете наркотици, рисковете за здравето и живота от употребата им. Присъстващите  бяха запознати със заплахите и рисковете, които дебнат децата в ежедневието, като предлагането на наркотици в DARK NET. Един от основните канали за „зарибяването“ на младите хора днес са социалните мрежи. Сред най-уязвимата група е тази в ТiкТоk. Тази социална мрежа се използва предимно от млади хора и анонимността, която предлага интернет, е доста удобна за дилърите, посочи Стефан Бакалов.

Екипът на Стефан Бакалов представи на  учениците възможността да видят пакетчета с марихуана, хероин, кокаин, синтетична дрога на хапчета и във вид на желирани бонбони и други. Тийнейджърите разбраха какви са опасностите по време на купон или посещение на дискотека и как неволно се оказваш в ръцете на наркодилъри, изнасилвачи, трафиканти на хора, които сипват в питието ти опиати, които нямат вкус и мирис.

Учениците получиха полезна информация как да се предпазват от опити за „зарибяване“ с наркотични вещества. Бакалов отговори на много техни въпроси, свързани с различни видове наркотици. В двора на училищата митническите кучета Гари  и Гая демонстрираха откриване на наркотик в пътнически чанти и раници нагледно чрез проиграване на реални ситуации, в които участваха и ученици. Това предизвика много емоции и желание от всички да се включат в демонстрациите.

Инициативата е съвместна с инспектори от Детска педагогическа стая при РУ – Ловеч, във връзка с националната програма „Работа на полицията в училищата“.

Поради големия интерес Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните пое ангажимент да организира нови срещи през следващата учебна година.