„София филм фест на път 2018“ започна на 16 април вечерта в кино „Космос“ в Ловеч с представяне на филма „Радиограмофон“ и среща-разговор с изпълнителя на главната роля Алек Алексиев. Събитието бе открито от заместник-кмета на Община Ловеч Венцислав Христов. Той подчерта, че за Община Ловеч е удоволствие за втора година да подкрепя тази инициатива. Ловеч заслужава да има допир до това изкуство и пожелавам на киното да има успех, каза зам.-кметът.

Програмата е шанс за всички киномани да се срещнат с филми, които по друг начин трудно биха стигнали до тях, подчерта Светлана Дамянова от СФФ.

Актьорът Алек Алексиев („Възвишение”, „Откраднат живот”) остана и след прожекцията, за да отговори на многобройните въпроси на зрителите.

Филмът „Радиограмофон“ (България/Полша, 2017, режисьор и сценарист Рузие Хасанова) е емоционален разказ как се брани личната свобода във времената на комунистическата цензура и смяна на имената на помаците в Родопите.

Седем филма са в програмата на СФФ в Ловеч. Всеки следващ ден от седмицата до неделя от 19 часа са включени „Без милост“ на Фатих Акин, „Проектът „Флорида“ на Шон Бейкър,, “Другият любовник” на Франсоа Озон, руският „Нелюбов“ на Андрей Звягинцев, „Квадратът“ на Рубен Йостлунд (Златна палма в Кан 2017) и „Потапянето“ (Submergence) на Вим Вендерс.