Когато в резултат на инвентаризация на горските територии се установи, че земеделски имоти са придобили характеристиките на гора, техните собственици трябва да декларират как желаят да ги ползват занапред. Тази норма съобразно Закона за горите припомнят в писмо до областния управител от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). Лицата, извършили инвентаризацията, предоставят на изпълнителния директор на ИАГ списъка на имотите по землища на населените места, който се публикува и на интернет страницата на областната администрация.

Собствениците ще получат писмена покана да заявят пред ИАГ желанието си как ще ползват имотите си – като земеделска или горска територия. Ако не подадат декларацията до шест месеца след получаването на поканата, предназначението на имотите се променя като горска територия. Заповедта на министъра на земеделието и храните за това се изпраща на съответната регионална дирекция по горите, както и на службата по геодезия, картография и кадастър за вписване на промяната в кадастралната карта и кадастралните регистри или на общината служба по земеделие за отразяване на промяната в картата на възстановената собственост.

 

Списък на поземлените имоти в земеделски територии, придобили характеристика на гора, в района на действие на ТП ДГС Тетевен може да видите тук –https://www.lovech.government.bg/inc/service/service-download-file.php?identifier=42ec8a10-fe45-48f7-8600-0e352b65718f&control=20230822132854