Павлин Иванов

Тази сутрин служители на Здравната каса в Ловеч излязоха на едночасова ефективна стачка, която започна в 10.00 и завърши в 11.00 ч. Нито един служител на институцията не обслужва граждани и договорни партньори в този период.

Исканията на медиците са за повишаване с 40 % на техните възнаграждения. Въпреки нарасналия по обем работа, която те извършват, особено по време на пандемията, никой не е обърнал внимание на натовареността им и техните възнаграждения.

Представител на стачкуващите обясни, че исканията според тях са напълно справедливи. Повишението на заплатите трябва да бъде на всички по равно, а не процент от заплащането. Инфлацията е голяма, а от 1 януари нямаме никакво увеличение на заплатите.

Брутните заплати в момента в Здравната каса са от 960 лв. до 1500 лв.

Веселка Андреева заяви, че исканията на Синдикатите и на всички служители са да бъдат отпуснати 10 милиона лева, като в момента реално одобрени са 4 милиона. Тези средства не стигат за увеличаване на работните заплати.

През цялата ковид ситуация, когато колегите бяха толкова натоварени, никой не обърна внимание на нашата натовареност. Нищо отгоре не се получи, каза Андреева. Не бяхме чути и за това, че искат да вкарат при нас дейности от сферата на социалните. Това е причината да искаме бройки служители, защото в момента не сме в състояние да изпълняваме допълнителните дейности.

Водени са преговори, искани са 7.4 милиона от проф. Салчев, но Надзорния съвет на касата е отпуснал само 4 милиона, което е абсолютно недостатъчно за нашите заплати.

Ако медиците не бъдат чути, ще се стигне до прекратяване на работа с договорните партньори, заяви още Веселка Андреева.

В предстоящата актуализация на държавния бюджет исканите средства ги няма и за това се борим сега.