Павлин Иванов

Надявам се помните, че заради, да го наречем меко – каприз, на зам. кмета Цветан Георгиев и кмета Корнелия Маринова и естествено, одобрен от послушното мнозинство в Общински съвет, плащащите Такса битови отпадъци ловчалии бяха натоварени да плащат повече. Заради специализиран камион за събиране на контейнерите с отпадъци на стойност 380 000 лв., който може да тегли всеки контейнер. В последствие се оказа, че за има смисъл от това, трябвало да има още поне два такива камиона.

Но все пак, каприза беше изпълнен и ловчалии бяха набутани да плащат повече заради съмнителните желания на кмет и неговия заместник.

На 25 юни 2021 г. Община Ловеч е стартирал нова обществена поръчка за два нови камиона, този път за по-скромната стойност 400 000 лв без ДДС.

След няколко месеца отново безкритичният придатък на кмета Маринова – Общински съвет Ловеч, ще приеме нова план-сметка за разходите и ще одобри нова Такса битови отпадъци. Няма да обсъдено дори защо нищо не е направено години за да бъдат намалени данъците. Общински съвет е доказал, че не се вълнува особено от факта, че одобрява на сляпо предложенията на кмета за всичко. Разбира се, има и малки изключения сред съветниците.

Ще бъдат изтъкнати аргументи как чистотата е скъпо удоволствие, колко много средства са необходими за да се работи съвременно и колко се вдигат отчисленията за всеки тон отпадък. А отчисленията са наказание за онези кметове и общини, които нямат работеща система за сепариране на отпадъците, макар гражданите да плащат за това.

Вече веднъж ловешкия кмет отказа да участва и да получи безвъзмездно финансиране за изграждане на такава система. В съседен Троян се възползваха, взеха безвъзмездно предоставените средства и ако всичко е както трябва, троянци трябва да плащат по-ниска Такса битова отпадъци, защото боклука, който те изхвърлят се оползотворява, както трябва и да бъде.

В Ловеч такова нещо на хоризонта не се вижда. И то вече 11 години. Дават се пари за проектиране, за ново проектиране, за корекция на проектирането и нищо. Разбира се, парите са заминали по предназначение.

За ръководството на община Ловеч добрият факт е, че гражданите не се вълнуват особено когато им вдигат данъци и такси. И така, всички са доволни и живеем в мир и благоденствие.