След като внесе неправомерено за разглеждане в комисиите на Общински съвет Ловеч проект на Наредбата, без да са спазени законовите изисквания за задължително обществено обсъждане, вече има официална обява за това. Председателят на Общински съвет Ловеч за пореден път се опитва да прегази закона, заедно с ръководството на Община Ловеч, но този път поне има навременна корекция, съобразена с Законите на страната.

Да се улесни достъпът на децата в сборните групи в детските градини в извънучебното време през летните месеци, предлагат от Групата от общински съветници на „Продължаваме промяната-Демократична България“. Те внасят изменение на Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в детските градини на Община Ловеч. Ако то бъде прието, вече няма да се иска от двамата родители да доказват трудова заетост в този период с декларация от работодателите, че не ползват отпуск, както досега.

Според вносителите родителите, които са в отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст и имат друго, посещаващо детска градина, също са лишени от възможност по-голямото да посещава през летните месеци детско заведение. Невъзможно е посещението на детска градина и в случай че един от родителите е в отпуск по болест.

Вносителите считат тази практика за дискриминативна и създаваща допълнителни административни изисквания, които не съществуват нито в Закона за предучилищното и училищното образование, нито в Наредба №5 за предучилищното образование. При одобряване на промяната детските градини ще създават необходимата организация за работа с деца в периода на неучебното време на съответната година – без основни форми на педагогическо взаимодействие, след предварително проучване на желанията и възможностите на родителите.

За да стане факт това изменение, то трябва да бъде гласувано от общинския съвет. Преди внасянето на проекта на наредба за изменение на Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в детските градини ще се проведе обществено обсъждане на предложението. То ще се състои на 12 ноември от 17.30 ч. в залата на общинския съвет.

Поканата за общественото обсъждане, предложението, проекта на наредбата и мотивите може да видите тук:

https://os.lovech.bg/bg/proeki-za-normativni-dokumenti

Ето и текста на самата обява за Обществено обсъждане:

До всички

заинтересовани страни

ПОКАНА

ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ

НА ПРОЕКТ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ЗАПИСВАНЕ, ОТПИСВАНЕ И ПРЕМЕСТВАНЕ НА ДЕЦА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ НА ОБЩИНА ЛОВЕЧ

На основание чл. 26 и чл. 28 от Закона за нормативните актове, във връзка с чл. 14-15 от Наредбата за провеждане на обществени консултации от Община Ловеч отправям покана към гражданите и юридическите лица за провеждане на обществено обсъждане на Проект за изменение на Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в детските градини на Община Ловеч, което ще се проведе на 12.11.2024 г. от 17,30 часа в залата на Общински съвет – Ловеч.

В изпълнение на изискванията на чл. 26 и чл. 28 от ЗНА, проектът е публикуван на интернет страницата на Общински съвет-Ловеч на 16.10.2024 г., в раздел „Дейности и документи“, „Проекти за нормативни документи“, придружен с мотиви.

Очакваме Вашите предложения и становища по проекта на електронен адрес: os@lovech.bg  или всеки работен ден в деловодството на Общински съвет-Ловеч на адрес: гр. Ловеч, ул. „Търговска“ № 22, стая 221 до 17,00 ч. на 11.11.2024 г.

 

С уважение,

СТЕФАН ТИХОЛОВ

Председател на Общински съвет-Ловеч

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.