Павлин Иванов

След поредица манипулации и откровени лъжи на администрацията на кмета Маринова относно изпълнението на проекта за училищна спортна зала и рехабилитация на дворното пространство на ОУ „Проф. Димитър Димов“, гр. Ловеч давани на медиите и гражданите, истината излезе наяве. Община Ловеч на 3 юли 2020 г. е обявила нова поръчка за строително-монтажни работи, но този за доизграждане на залата.

Този път размера на средствата за дейностите, които са предвидени за изпълнение на обществената поръчка е за 897486.13 лв. с ДДС. В първата поръчка от 22.02.2018 г. заложената стойност беше 1377115.20 лв. с ДДС. От посочените данни излиза, че близо 480 000 лв. вече са „усвоени“ и за тези пари трябва да има нещо „видимо“. Дали има нещо, което да струва тези близо половин милион лева в направеното до сега в училище „Димитър Димов“, всеки непредубеден човек може да види сам.

През двете години от както тече проекта, кмета Маринова, зам. кметовете Венцислав Христов и Даниел Колев, обясняваха, че всичко заложено ще бъде изпълнено и то в срок. Беше ни обяснено, че ние като медии, нямаме нужната квалификация за да разбираме от строителство и това, че видимо абсолютно нищо не се случваше в двора на училището е единствено наше мнение. Оказа се, че както тогава, така и сега, истината е, че този проект до момента е пълен провал.

Въпреки въпросите ни и притесненията ни като хора, които вероятно ще плащат санкции заради управлявания от Община Ловеч проект, честни отговори и коректни данни не ни бяха дадени.

Ще припомня малко факти:

На 18 май 2018 г. Община Ловеч като Възложител сключва договор на стойност 1 370 607.98 лв. с ДДС за изграждането на залата и рехабилитацията на дворното пространство с ДЗЗД „ДАНИ-ТОРКРЕТ“. В това обединение влизат фирма „ДАНИ 8007“ ЕООД от Смолян и „ТОРКРЕТ“ ЕООД от Бургас.

Договорът от страна на Възложителя е подписан от  кмета Корнелия Маринова и е със срок за изпълнение 10 месеца от откриване на строителната площадка и даване на линия и ниво.

В договорът има стандартни, но интересни клаузи за задълженията на Възложителя:

  • Да проверява изпълнението на Договора по всяко време
  • Да изисква и получава от Изпълнителя всякаква информация свързана с изпълнението на Договора
  • По време на целия срок на Договора да осъществява постоянен контрол върху изпълнението на строително-монтажните работи

Дали Възложителят – кмета Корнелия Маринова е изпълнила тези свои задължения е трудно да се каже. Ако съдим по резултата – все още няма Спортна зала и очевидно контролът и решенията на база събраната „всякаква информация свързана с изпълнение на Договора“, не са послужили за упражняване на ефективен контрол по изпълнението на Договора. Но в крайна сметка, това дали е така или не е в правомощията на други институции.

Правя този коментар по следните причини:

  1. През почти целият период на действия на Договора от първата обществена поръчка от 18 май 2018 г. ръководството на Община Ловеч съвсем съзнателно е заблуждавало медиите, а от там и жителите на община Ловеч за случващото се с обществените средства на ЕС и българските данъкоплатци
  2. Очевидна е липсата на административен капацитет по отношение на всичко свързано с изпълнението на проекти и особено по задължението за извършване на контрол върху договорите.
  3. Силно притеснителна е липсата на прозрачност от страна на Община Ловеч и нейното ръководство
  4. Все още няма достоверна информация дали сме санкционирани по този проект. И това ли е причината за тегленето на нов заем до 1 200 000 лв., който съветниците одобриха преди дни.

И така, вместо ловешките деца, които учат в “Димитър Димов” вече да играят в модерно и удобно съоръжение, да укрепват здравето си чрез спорт, Маринова започва нова поръчка и всичко отначало. Всичко изброено навежда на доста лоши заключения по отношение управлението на Община Ловеч.

А за съветниците от Общински съвет Ловеч, които трябва по закон да упражняват контрол върху дейността на администрацията и кмета, дори няма да споменаваме. Защото почти всички са в една удобна лодка, без реално действаща опозиция и предложения за адекватни на проблемите решения.