За Празника на Ловеч – 11 май, бяха отличени двама  актьори  от Драматичен театър Ловеч, като заслужили граждани – Слава Георгиева и Стоян Георгиев. С „Почетен медал на гр. Ловеч“ бе удостоен проф. д-р Владимир  Аврамов от ВТУ и генерал-майор Красимир Маринов.  Церемонията беше в Ловчанското читалище „Наука – 1870 г.“

Актьорът Стоян Георгиев Стоянов стана „Заслужил гражданин на Ловеч“ за дългогодишната му театрална, обществена и културна дейност на територията на общината, както  и за изключителния му принос за развитието и популяризирането на българската култура и изкуство. Той вече е удостоен с Почетен медал и значка по-рано. На тържествената церемония му бе връчен Кристал „Ловешка крепост“ и живописна картина.

Стоян Георгиев благодари с трогателни думи, като припомни, че първите стъпки на сцената е направил именно на тази сцена в читалището през 1957 г. като дете. Целият му живот до сега е преминал на сцената.

Званието „Заслужил гражданин на Ловеч“ получи и актрисата Славка Цветанова Георгиева за дългогодишната ѝ театрална, обществена и културна дейност на територията на община Ловеч, както и за изключителния ѝ принос за развитието и популяризирането на българската култура и изкуство. Поради отсъствие от града наградата ще й бъде предадена по-късно.

Кметът на Община Ловеч със своя заповед удостои проф. д-р Владимир Димитров Аврамов с „Почетен медал на гр. Ловеч“. Причината е дългогодишна му дейност по проектиране и реализация на стенописна програма в Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ и изключителен принос към културния и духовен живот в Ловеч. Проф. Аврамов благодари с думите: „Аз не съм площаден артист и много хора не ме познават. За да се запознаят с моето изкуство, трябва да влязат в храма.“

С Почетен медал на град Ловеч бе удостоен и генерал-майор Красимир Кънев за заслугите му към военното дело и наука, към отбраната на страната и НАТО,  както и към обществения живот на град Ловеч и възраждането на неговата войнска слава. Служебна мисия възпрепятства генерал-майор Красимир Маринов Кънев да присъства лично.

Отличията на присъстващите  връчи кметът  Корнелия Маринова. Тържествата и концертите за празника на Ловеч продължиха през целия ден.