Щафета със символичен олимпийски огън премина днес през Ловеч по повод Международния ден на олимпизма  – 23 юни. Събитието се проведе под егидата на кмета на Общината Корнелия Маринова, а в него взеха участие близо 100 ученици, както и учители, и представители на спортни клубове. Началото на празника бе дадено на площад „Свобода“ пред катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ с изпълнения на мажоретния състав при Общинския детски комплекс под акомпанимента на Общинския духов оркестър.

Със специална церемония бе посрещнат олимпийския огън, който бе носен от известния бивш боксьор Детелин Далаклиев – световен шампион от 2009 г. и участник на олимпийските игри в Атина (2004 г.) и в Лондон (2012 г). Той предаде факела на друг голям  бивш спортист –  ловчалията Георги Дойнов. Той е дългогодишен национален състезател по лека атлетика и неколкократен републикански шампион в скока на дължина, участвал на олимпийските игри в Москва през 1980 година. Заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов поднесе приветствие към участниците, след което те положиха олимпийската клетва.

Сетне колоната с участниците стартира пробег по маршрут през центъра на града и площад „Тодор Кирков“ до паметника на Васил Левски. Там също се състоя кратка церемония, като в началото прозвуча националният химн. Част от участниците представиха Одата на спорта, а 7-годишната Виктория Христова от СУ „Св. Кл. Охридски“ рецитира стихотворение за Апостола на свободата. Инициатори на събитието са студентките от НСА „Васил Левски” Даниела Борисова и Мария Цочева, както и Весела Цанкова от сдружение „Граждански инициативи – гр. Ловеч“.

Участие взеха ученици от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, ППМГ, НПГВМ „Проф. д-р Димитър Димов“, както и състезатели на СК „Стратеш атлетик“ и Тенис-клуб „Ахед“. Голяма част от тях използваха случая да се снимат с големия спортист Детелин Далаклиев и да вземат автограф от него.

Иначе Денят на олимпизма се чества с Решение на Международния олимпийски комитет от януари 1948 г.  Именно на 23 юни през 1894 г. в Сорбоната в Париж по инициатива на барон Пиер дьо Кубертен е основан МОК. Тогава се взема решение за възраждането на Олимпийските игри, а България е една от 14-те държави, участвали в първата модерна Олимпиада в Атина през 1896 г.   Всяка година на 23 юни светът празнува зараждането на светлата искра на олимпизма. Организираните на тази дата спортни събития носят духа и заряда на олимпийските ценности и идеали  за съвършенство, мир, уважение и честна игра.