Поредното заседание на Областната епизоотична комисия с основна тема – Африканска чума по свинете /АЧС/

От Фейсбук страницата на Областна администрация Ловеч става ясно, че към този момент в област Ловеч няма регистрирани случай на острото заразно заболяване, но по думите на директора на Областната дирекция на БАБХ д-р Роден Федерчев, болестта чука на вратата. Област Плевен е на 35 км, части от Ловешка област попадат в 40-километровата санитарна зона, тъй като в Плевенско и Врачанско имаше случаи на намерени умрели диви прасета, на тази граница са населени места от общините Луковит, Ловеч и Летница.
Сега е моментът да ви кажа “Колете!”, направете си Коледата по-рано, за да можете да си приберете месото”, призова стопаните в ловешко д-р Федерчев. Този призив се отправя към стопаните в областта от близо година, когато всъщност започна прилагането на мерки за ограничаване разпространението на заразата.
Днешното заседание отново бе водено от зам.-областния управител Илиян Тодоров и в него участваха представителите на всички институции, имащи отношение по въпроса, както и представители на мастната власт.