Сдружение „Знание“ реализира инициативата „Заедно за многообразие“, насочена към зачитането на човешкото достойнство, недопускане на дискриминация на работното място, в училище и в обществото и подобряването на разбирането за равнопоставеността, уважение на многообразието и включването.

Инициативата стартира с проучване на нагласите на жители на общините от област Ловеч по темата „Дискриминация и изключване“.

Проучването беше в две части: онлайн анкета (с 201 отговорили) и фокус групи, проведени с четири, условно обособени, обществени групи – млади хора, представители на институции, бизнес и медии. Целта беше да се проучат обществените нагласи по темите дискриминация, социално изключване, стереотипи и предразсъдъци сред обществото. Резултатите показаха някои запазващи се през годините тенденции, но се забеляза и нов поглед върху трудни за дискусии теми.

На въпроса „Какво е за Вас дискриминацията?“ отговорите на анкетираните по-скоро се доближаваха до определенията за предразсъдъци и стереотипи отколкото до ограничаване на права на база на признаци, тоест не се прави съществена разлика межди понятията. Също така е интересно да се отбележи, че участниците и в двете части на проучването определят етническите малцинства като най-дискриминирани в обществото, но запитани за дискриминативни практики на работното място, най-честият отговор е дискриминация на база пол, а не на етническа принадлежност.

Мнозинството от попълнилите анкетата, 65.7%, са били преки свидетели на дискриминация, а 37,3%  са били обект на такава. По-голямата част от отговорилите положително на този въпрос споделят, че дискриминативното отношение е било на работното място, най-вече на база пол, но също така се посочва възрастта и външния вид (килограми). Само около половината от анкетираните, които са посочили, че са наясно къде могат да подадат сигнал за дискриминация са посочили конкретен орган, а именно Комисията за защита от дискриминация.

Относно значението на термина „многообразие“, мнозинството свързва понятието с нещо позитивно, като част от отговорите са: „богатство“, „възможност“, „пъстрота“, „щастие“, „красота“, „разбиране“.

За съжаление, болшинството от попълнилите анкетата не са запознати с европейското законодателството, което цели насърчаване на многообразието на работното място. Усилията на институции и бизнес за въвеждане на Харта за многообразието на работното място не са видими и само 34,3% от анкетираните са чували за тази инициатива.

Според попълнилите анкетата, най-много усилия за защита от дискриминация и насърчаване на многообразието полагат неправителствените организации, медиите получават изравнени положителни и негативни оценки на усилията им, като по време на дискусиите във фокус групите ясно беше изразено мнението за огромните разлики в качеството на отразяването и материалите, които се публикуват в различните видове медии. Оценката за работата на публичния сектор също варира – по-положително се оценяват усилията на институциите на местно ниво, докато усилията за антидискриминация и включване на министерствата и парламента се оценяват като недостатъчни и неефективни. Частният сектор е оценен  най-ниско по отношение на полагане на усилия и ефективност на действията за преодоляване на дискриминацията и достъп до пазара на труда на уязвими групи от обществото.

Участниците в проучването дават и различни препоръки за насърчаване на приемането на многообразието в обществото. Най-много са дадените предложения, свързани с повишаване на информираността. Сред тях са: Повече кампании за опознаване на различните уязвими групи и техните проблеми. Информационна кампания за насърчаване на подаването на сигнали и намаляване на безучастността. Провеждане на позитивни кампании и показване на ролеви модели от общността. Да се дават положителни примери и истории за представители на дискриминирани общности. По-голяма информираност за работещите по темата институции, организации, работещи специалисти с групи в риск и др.

Голяма част от предложенията са насочени към обучение и образование, особено образователни кампании в училище. Много от предложенията, свързани с образованието бяха твърде общи, например „образователни дейности в училище“. Някои от по-конкретните предложения включват: Междукултурно обучение в училище. Да се работи с младите хора, за да се разбере значението на многообразието. Училищни проекти, в които учениците предлагат дейностите, а не да им ги налагат. Да се наемат повече хора от различни етноси (ролеви модели).

Други интересни предложения са:

  • Да се инвестира повече в културата – тогава ще има повече приемане и разбиране на различията.
  • Проекти и инициативи за бизнеса – процедури за това как се наема персонал, обучения как се провеждат интервюта, какви въпроси се задават и т.н.
  • По-голям контрол върху езика, който медии използват.
  • Представители на уязвими групи да участват в управлението, администрацията, местната, общинската и законодателната власт (чрез прилагане на квоти).

Мнение на един от анкетираните: „Много е важно да се насърчава приемането на многообразието в обществото. Пример: провеждане на образователни кампании, подкрепа на културни събития и фестивали насърчаване на диалога и взаимодействието между различните групи хора. Важно е да се стремим към толерантност и разбирателство!“

„Инициатива „Заедно за многообразие“ (Diversity Together)  се изпълнява в рамките на проект „Права и ценности“ и е финансирана от Европейския съюз и фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ).  #ProEUvaluesBG

За повече информация за проекта: тук