Вчера, в Националния пресклуб на БТА в Ловеч, бяха представени дейностите по един полезен и смислен проект – „Знания за правата на човека“, финансиран от фонд „Активни граждани“, изпълняван от Сдружение „Знание“ в партньорство с Националната Асоциация на ресурсните учители в България.

Ловешко сдружение “Знание” е водеща организация, която изпълнява проекта заедно с експерти на Националната асоциация на ресурсните учители в България.

Нашият проект е национален и има значение и отражение в цялата страна, тъй като повишава капацитета на учениците по отношение на техните права и тяхната защита в училищна среда. Това каза Калоян Дамянов от Асоцията, който е и национален координатор на Европейската агенция за специални образователни потребности и приобщаващо образование в България. Като пример той сподели малко известните права на учениците, които могат да изразяват своето мнение по учебните програми и процес. Точно това мнение трябва да бъде чуто, децата и учителите трябва да знаят.

Дамянов добави, че обществото е изправено пред сериозни кризи, в които децата са най-сериозната жертва. „Знанието за собствените права има голямо значение за тях самите, за да могат да реализират потенциала си след това като възрастни. Тази подготовка трябва да се случи в училище“, каза експертът.

Ралица Попово от сдружение “Знание” разказа за дейностите по проекти. Те включват обучение за учители, ученици и представители на медиите. Разработени са от експерти програма „Толерантност, антидискриминация, права на човека“.

„Идеята беше по разбираем начин, под формата на игри, младежи и ученици от десет избрани училища в България да се докоснат до темата за правата на човека“, добави Ралица Попова.

В момента се реализират младежки кампании „Твоите права“, с които се насърчават учениците да мислят по темата за правата на човека.

Калина Христова, която е част от екипа на проекта каза, че училищата участвали в дейностите са били избрани на конкурсен принцип и са от различни градове в страната. Тя допълни, че идеята е в проекта да бъдат включени и ресурсните учители е да се покаже, че тези хора могат да бъдат ресурс, който да се използва в училищата и не са само тясно насочени към децата със специални потребности. Те са част от колектива във всяка една образователна институция.

По време на изпълнението на проекта в различни градове на България са проведени различни инициативи. В рамките на проект „Знания за правата на човека“ заедно с експертите д-р Александър Кръстев, Калина Христова и Калоян Дамянов, е създаден  наръчник за 7-модулна програма, свързвана с правата на човека.

Отделните модули са:

Модул 1: Правата на човека

Модул 2: Дискриминация. Преодоляване на стереотипи и предразсъдъци

Модул 3: Право на закрила от насилие и тормоз

Модул 4: Право на образование, сигурна училищна среда

Модул 5: Равенство между половете

Модул 6: Бедност и социално изключване

Модул 7: Медии и интернет

Програмата вече успешно се прилага в 10 български гимназии в рамките на час на класа.

Проект “Знания за правата на човека” се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 83, 021 еврo, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансов механизъм на ЕИП и Норвежки финансов механизъм в България. Основната цел на проект “Знания за правата на човека е постигане на положителна промяна спрямо тенденциите на нарушаване на човешките права, проявата на нетолерантност, дискриминация и използване на език на омразата сред младежи и ученици.