Проект “ЕКО-РЕШЕНИЯ ЗА ПО-ДОБЪР СВЯТ” ще работи с деца и родители от село Румянцево, община Луковит, за да насърчи ангажираността по темата за ефективно използване на отпадъци и предотвратяване на замърсяването в селото. Идеята на изпълнителите на проекта, Сдружение „Знание“ и ОУ „Христо Ботев“ село Румянцево, е чрез работата с учениците, освен формиране на еко-навици у децата, да се въздейства и на родителите и на общността.

Планирани са работилници с деца от III до VII клас, в които над 60 деца ще имат възможност да помислят и изпробват различни еко-решения за селото или училището си. С помощта на родители и учители, децата ще изработят прототипи на генерираните от тях идеи за пестене на енергия, ресурси, рециклиране или насърчаване на опазването на чиста природа.

На срещи с общността и вземащи решения, децата ще представят проблемите, възможните решения и ще се опитат да убедят възрастните да приемат предложенията им.

Българските села, за съжаление, често са замърсени, с множество нерегламентирани сметища и отпадъци в центровете и около публичните сгради. Отчасти това се дължи на ниската екологична култура и неосъзнаване на проблема и важността на личния принос и пример.

Проектът ще се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.