Таксата, дължима от родителите за дейностите по хранене на деца в задължително предучилищно образование за присъствен ден от 01.01.2022г. до 31.03.2022 г., съгласно чл. 34в, ал.2 от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Ловеч, се покрива на 100% със средствата от държавата, получени за подпомагане на заплащане на дължими от родителите такса на деца в задължително предучилищно образование /4,5 и 6 годишни/.

Това предлага на Общински съвет Ловеч кметът Корнелия Маринова, чрез промяна в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Ловеч.

Съгласно чл, 283, ал, 9 от Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) държавата подпомага заплащането от родителите на такси, дължими за дейностите по хранене в задължителното предучилищно образование. Съгласно чл. 283, ал. 11 от ЗПУО средствата, получени за подпомагане заплащането на такси от родители на деца в задължително предучилищно образование следва да се изразходват при спазване на следните съотношения:

– не по-малко от 50 на сто – за пълно подпомагане заплащането на такси от родителите, т.е. освобождаване от такси;

– останалата част – за намаляване размера на таксите (за всички или за част от родителите).

В изпълнение на законовите разпоредби, с цел  използване на средствата, Община Ловеч анализира текущата посещаемост на децата от подготвителните групи в общинските детски градини, за които родителите заплащат такса по чл. 34в, ал.2  както и броя на децата, за които родителите не заплащат такса, съгласно чл. 34в, ал.1 от същата наредба. Такса не заплащат и родителите, които отговарят на критериите и попадат в целевата група, идентифицирана от Министерство на образованието и науката във връзка с проект BG05M20P001-3.005-0004 „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“.

Дължимите от тези лица такси се заплащат на общините за сметка на проекта. Извършения анализ показва че може да се премине към пълно подпомагане заплащането на такси от родителите на деца в задължително предучилищно образование в Община Ловеч.

Предложението на Маринова ще се гледа в постоянните комисии на Общински съвет на 19 януари. Следващата седмица, съветниците ще решат дали го приемат.