Във връзка с жалба за нерегламентирани дейности в салон за красота в гр. Ловеч и извършена проверка в обекта е установено, че се извършват козметични услуги – масаж, почистване на вежди – дейности, които не са вписани в Регистъра на обектите с обществено предназначение и за което управителят не е уведомил РЗИ-Ловеч за промяна в обстоятелствата по регистрация в законоустановения срок, за което е издадено предписание за спиране на дейност. За това информират от РЗИ Ловеч.

Предписанието е потвърдено със заповед за спиране и е изпратена покана за предявяване, съставяне и връчване на акт за установено административно нарушение.

През периода 18.02.2019г. – 22.02.2019г. здравните инспектори са проверили и 21 козметични продукта в 4 обекта за съхранение и търговия с козметични продукти в гр. Ловеч и гр. Троян. Продуктите са проверявани за етикетиране в съответствие с изискванията на нормативните  документи, съдържание на забранени съставки и срок на годност.

Във връзка с писмо на МЗ за извършване на засилен контрол на козметични продукти с произход от трети страни е извършена проверка след получено Уведомление от Агенция Митници – Митническо бюро гр. Ловеч за внос на козметични продукти – ампули, 48 колета: активен комплекс за коса „кератин” – блясък и сияние – 76 000бр.; интензивен концентрат с хиалуронова киселина – 21 000бр.; концентриран флуид арганово масло и антиоксиданти – 21 000бр. със страна на произход Русия. Поради несъответствие на козметичните продукти с изискванията на Регламент №1223/2009г. е изпратено Уведомление до Митническо Бюро за недопускане на стоката за свободно обръщение.

През седмицата са извършени 19 проверки на обекти за хранене и развлечение, 5 проверки в аптеки, 1 проверка в дрогерия и 10 проверки в лечебни заведения за извънболнична помощ за спазване на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места по смисъла на чл. 56 от Закон за здравето – забраната се спазва.