Във връзка с Постановление на Окръжна прокуратура – гр. Ловеч относно мерките предприети на местно ниво за ограничаване на коронавирусната инфекция приключи проверката на социалните институции за деца и възрастни в областта, съобщават от РЗИ Ловеч.

Със заповеди на съответните ръководители са преустановени посещенията на близки на домуващите лица, както и на тяхното отсъствие без наложителен повод. Разрешен е достъпът само на личните лекари, персонала дежурен по график и спешна помощ. Не се допускат на работа служители проявяващи симптоми на респираторни  заболявания. Стриктно се спазват правилата за лична хигиена, дезинфекция на повърхности и съдове, както и на жилищни помещения. Персоналът използва лични предпазни средства – маска и ръкавици. Честотата на дезинфекция е засилена. Осигурени са достатъчно дезинфекциращи средства за под, повърхности и ръце, разрешени от Министерството на здравеопазването и в срок на годност. В обектите не са констатирани груби нарушения в хигиенния и противоепидемичен режим на работа. Констатираните несъответствия на материално-техническата база в някои от обектите са подробно описани в издадените предписания и изпълнението им ще се контролира с последващ насочен контрол. Спазват се разпоредените мерки от Министерство на здравеопазването в условията на извънредна епидемична обстановка.

Съвместно с органите на МВР е извършен контрол за спазване на противоепидемичните мерки на територията на градовете Ловеч, Троян, Тетевен, Луковит и Летница. Проверявани са хранителни и нехранителни магазини, заведения за хранене и развлечения, игрални зали, банкови клонове. Осигурен е контрол на входа за недопускане струпване на хора и дезинфектант за ръце за клиенти на входа. Персоналът и клиентите носят предпазни маски. Поставени са на видно място информационни табели за спазване на физическа дистанция и задължително носене на маска.

Съставени са два акта на търговски работници в хранителен магазин и един акт на клиент в игрална зала за липса на защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство покриващо носа и устата.

Извършена е вечерна проверка на ресторант Ловеч по време на абитуриетски бал, при което е установено, че капацитетът на заетост е до 50%, учителите настанени в самостоятелна зала, персоналът работи с лични предпазни средства.

В гр.Ловеч са проверени болницата, частни лаборатории, лекарски и зъболекарски кабинети, установено е, че персонала и пациентите в лечебните заведения са с поставени защитни предпазни маски.

Продължава засиления контрол за спазване на мерките за ограничаване на епидемията от коронавирусната инфекция. Министърът на здравеопазването със свое писмо до областните управители и кметовете на общини, до органите на МВР призовава за прилагане на правомощията им по Закона за здравето за контрол на мерките и за съвместни усилия на всички отговорни институции за справяне с пандемията.