Резултати от осъществен контрол от РЗИ Ловеч на разпоредените мерки:

За периода 23.03.2020г. – 29.03.2020г. (вкл. събота и неделя) здравните инспектори извършиха 45 насочени проверки на обекти с обществено предназначение във връзка със спазване на Заповед РД-01-124/13.03.2020г. и допълнените разпоредби и мерки от Министъра на здравеопазването в следните населени места: общ. Ловеч – с. Баховица, общ.Луковит – гр. Луковит, общ.Троян – гр. Троян, общ.Угърчин – гр. Угърчин, общ.Летница – гр. Летница и общ.Ябланица – гр.Ябланица, с.Брестница.

Проверени бяха: 19 обекта за търговия с храни, от които 13 магазина за хранителни стоки, 3 обекта за търговия с плодове и зеленчуци, 1 сладкарница и 2 павилиона; 7 фризьорски салона и салони за красота, 1 автогара, 1 хотелски комплекс, 1 производствено предприятие, 16 бензиностанции и прилежащи към тях хранителни обекти. Единични нарушения са установени в 4 обекта за търговия с храни  и в 5 бензиностанции и прилежащи към тях хранителни обекти, където са издадени предпупредителни протоколи за спазване на санитарно – хигиенните изисквания и разпордените мерки.

Във връзка с получен сигнал е извършена проверка съвместно с представители на Дирекция „Инспекция по труда – Ловеч“ на предприятие за производство на автомобилни компоненти, фирма „ВОСС Аутомотив България“ ЕООД, с. Баховица. Установи, че в предприятието са предприети мерките посочени в Заповед РД-01-124/13.03.2020г. на Министъра на здравеопазването – прави се филтър на работещите; не се допускат външни посетители; 8 души работят дистанционно от къщи; в санитарните възли има дозатори с течен сапун; на няколко места в производственото хале е поставен дезинфектант за ръце на алкохолна основа; почистването на повърхностите се извършва с разрешен биоцид. Поради това, че част от работещите работят на близко разстояние един от друг е издадено е предписание за осигуряване на ЛПС – маски за многократна употреба и ръкавици, което е изпълнено.

През отчетния период, комисия от РЗИ, РЗОК и ОД МВР гр. Ловеч извършиха проверки в аптеки и дрогерии в гр. Ловеч и гр. Летница във връзка с Постановление №750/2020год. от 16.03.2020г. на Окръжна прокуратура гр. Ловеч.

Проверени са 9 аптеки и 1 дрогерия. Всички аптеки имат издадени от ИАЛ разрешения за търговия на дребно с лекарствени продукти, а дрогерията има валидно удостоверение за регистрация издадено от РЗИ -Ловеч. В поверените обекти комисията избирателно е проверила цените на лекарствени продукти; всички са с партиден номер, срок на годност и код за верификация.

В проверените обекти няма нарушения на цените на лекарствените продукти.

Лекарствените продукти отпускани без лекарско предписание се продават на цени под максимална продажна цена (сравнение с Регистър на максималните продажни цени на лекарствените продукти отпускани без лекарско предписание, от сайт на НСЦРЛП).  Лекарствените продукти отпускани по лекарско предписание се отпускат по рецепта издадена  от лекар и се  продават на цени под и на пределна цена (сравнение с Регистър на пределните цени на лекарствените продукти отпускани по лекарско предписание от сайт на НСЦРЛП).

В аптеките „Феникс-2“ ул. „Търговска“ №99, „Феникс-1“ бул. „България“ №90, „СЕЙБА“ бул. „България“ №1, „Марешки-1“ ул. „Димитър Пъшков“ №22А, „Капитолия-Фарма “ гр. Летница бул. „България“ №42, са налични спирт и санитарни материали  (маски и ръкавици).