Регионалният исторически музей в Ловеч (РИМ) ще гостува от 17 до 23 февруари 2020 г. на Народното събрание със своята изложба „Васил Левски – Апостола на българската свобода”. Това съобщи директорът на РИМ Капка Кузманова, която запозна кмета на Ловеч Корнелия Маринова с някои предстоящи събития.

Официалното представяне на изложбата ще стане на паметната дата 19 февруари, когато отбелязваме 147 години от обесването на Васил Левски. Изложбата ще може да бъде видяна и от много столичани, тъй като на 22 февруари, събота, парламентът ще има Ден на отворените врати.

Изложбата представя живота, делото и идеите на Васил Левски. Акцентите са върху създаването на комитетската мрежа в България и ролята на ловчанци и Ловеч като седалище на Българския революционен централен комитет. В експозицията са показани седемте оригинални портрета на Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините и снимки на съратници и сподвижници. Отразени са идеите, мислите и представите на Левски за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България – чиста и свята република.

Експозицията, представляваща 21 бр. фотоси в размер 60х90 см, вече е представяна в Ловеч.