Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” организира премиера на новата книга на историка Христо Борисов „Индустриалният Троян. Документална хроника и спомени” на 25 септември (петък) от 17.30 ч. в Културно-образователен център и музейна сбирка ” Д-р Васил Радославов”.

80-те г. на ХХ в. Троян е в първата петица на градовете в България с най-висок процент на промишлено производство на глава от населението при 30 хиляди жители. Книгата „Индустриалният Троян. Документална хроника и спомени” съдържа 170 снимки от Държавен архив и всички архивни единици на фабриките.
Христо Борисов Христов е роден на 23 септември 1945 г. в с. Бели Осъм, Ловешко. Завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 1971 г. със специалност История. Работи като директор на Окръжна дирекция „Културно-историческо наследство“ и Окръжен исторически музей в Ловеч, завеждащ Областния партиен архив и учител по история в СОУ „Панайот Пипков“ – Ловеч. Автор е на мемоарните книги „Под щастлива звезда“ (2013) и „Звездата е любов“ (2017) и документалните хроники „Троянска популярна банка“ (2014), „Троян светна“ (2015) и „Влакът дойде в Троян“ (2018) и съставител на сб. „Ангел Тончев Балевски. Академикът н инженер” (2018).