varoshliiskivecheri1209141На 19 и 20 септември 2014 г. /петък и събота/ Ловеч за шести пореден път ще има своите „Варошлийски вечери”. Техен организатор е Регионален исторически музей – Ловеч с партньорството на Община Ловеч, Ловчанско читалище “Наука – 1870 г.”, Центърът за работа с доброволци при РБ “Проф. Б. Цонев” – Ловеч и Драматичен театър – Ловеч. С името на най-стария ловешки квартал – “Вароша”, „Вечерите…” представят пред широката публика градската култура от края на ХIХ-началото на ХХ в. с всички нейни аспекти – архитектура, духовна култура, мебели, облекла, ястия… Идеята е с всички средства да се пресъздаде атмосферата на периода и да се запознаят гражданите с неговите особености. Гостите на събитието ще успеят да се „разходят” из стария Ловеч – ще могат да дегустират ястия, приготвени по стари градски рецепти, да си направят снимки в ретро декор, да чуят известни песни, изпълнени от обичани артисти…

     В първата „Варошлийска вечер” – 19 септември /петък/, гражданите и гостите на Ловеч ще се насладят на оперетния концерт „От Виена до Бродуей” на Софийския музикален театър. Мястото на събитието е откритата сцена на пл. „Тодор Кирков” в квартал „Вароша”, а началото ще е в 18:00 ч., вход свободен.

      Втората „Варошлийска вечер” – 20 септември /събота/, ще започне с кулинарния конкурс „Стара варошлийска кухня”, който буди заслужен интерес вече шест години. В три категории: „Традиционно варошлийско ястие”, „Солена баница” и „Домашно сладко”, ще премерят сили и умения отбори от града. Компетентно жури ще избере победителите във всяка категория, а много изненади и награди очакват всички участници. Началото на конкурса е от 17:00 ч. на пл. „Тодор Кирков”, а приготвените ястия ще могат да се дегустират.

      Любителите на старите градски песни ще имат възможност да се порадват на изпълненията на Дочка и Красимир Андрееви и на певческата група при НЧ „Пробуда – 1926 г.”, с. Йоглав. Концертът ще започне от 18:00 ч. и ще е на откритата сцена на пл. „Тодор Кирков”.

      Наблизо ще е и ретрофотото, в което с помощта на доброволците от РБ „Проф. Беню Цонев” гостите на събитието ще могат да си направят снимка за спомен.

       На “Варошлийски вечери 2014” ще бъде представена и книгата “Покритите мостове в Ловеч” на екскурзовода от отдел “Етнография” при Регионален исторически музей Пламен Ечков. Всъщност това е второ допълнено издание на книгата, чийто първи тираж се изчерпа много бързо. Освен любопитни факти, интересни истории и събития, свързани с ловешките покрити мостове, книгата съдържа и богат илюстративен материал.

      На Покрития мост по време на „Варошлийски вечери 2014” ще бъде показана гостуващата изложба на РИМ – Велико Търново – „Разрушение и съзидание”, по проект „Майсторът и времето”, реализиран от Института по математика и информатика към БАН. Експозицията съдържа 15 пана със снимки и информация за 50 обекта, за които е доказано, че са на Кольо Фичето – църкви, мостове, жилищни и обществени сгради, които са истински архитектурни шедьоври. Организатори на изложбата са Института по математика и информатика към БАН, РИМ – Велико Търново и РНБ „П. Р. Славейков” – Велико Търново.

     „Варошлийски вечери 2014“ са част от Културния календар на община Ловеч. Този проект на Регионалния исторически музей спечели финансиране от общината по правилата за разработване и финансиране на събития и дейности от Културния календар. Общата стойност на проекта е 2200 лв, от които 1400 лв от общината и 800 лв собствено и от други източници участие.

1 коментар

  1. Това е нещо за похвала и реклама,все пак има люде работещи ,макар и бавно,но упорито за този град и културата в него ,като посещение,

Comments are closed.