София Господинова, БТА

Основната задача на кохезионната политика е преодоляване на различията в развитието на регионите с инвестиции в национални и регионални програми за стимулиране на растежа, заетостта, социалната интеграция и по-доброто сътрудничество. Това каза днес областният управител на област Ловеч инж. Светослав Славчев, който откри местната конференция “Европа в България: Общо бъдеще”. Тя се провежда в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Ловеч. Инициативата е част от проект на националната информационна агенция, изпълняван с подкрепата на Европейската комисия.

Областният управител изрази увереност, че по време на днешния форум ще бъдат представени добри практики и изпълнени успешни проекти, които ще бъдат отправната точка и за прилагане на политиката на сближаване на ЕС у нас през настоящия програмен период.

Периодът 2014-2020 г. беше успешен за община Ловеч, заяви кметът на общината Корнелия Маринова. Като добър пример на успешно реализиране на европейски средства тя посочи реновираните 50 дка централна градска част. Обновено е цялостно цялото пространство – нови настилки, парковото обзавеждане, нови фонтани и градини, нова скейтплощадка, нови три детски площадки, включително за деца с увреждания. Кметът на община Ловеч отбеляза и проектите, свързани със социалната инфраструктура, по които са изградени 49 социални жилища и даването възможност на хората в тях да бъдат интегрирани. Маринова се спря и на реновирането на образователна инфраструктура – две училища, три детски градини, една ясла и седем училищни двора.

Област Ловеч през програмния период 2014-2020 г. има сключени общо 990 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на стойност над 270 млн. лв., като от тях на общините се падат 81 проекта на стойност 74 млн. лв., съобщи Кенан Терзиев, управител на Областен информационен център (ОИЦ) Ловеч, който представи обобщена информация за изпълнените проекти, финансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове през миналия програмeн период.Кметът на Община Троян Донка Михайлова каза, че в годините общината е усвоила около 80 млн. лева за 77 проекта, насочени в основните посоки, които са част от управленските цели, поставени от ръководството на общината. По думите ѝ 88 на сто е обновена ВиК инфраструктурата на града , в партньорство с община Априлци почти изцяло е обновена Системата за управление на отпадъците, всеки момент ще бъде подписан договор за подмяна и на уличното осветление. С европейски средства е реновирана основната културна инфраструктура, почти цялата образователна инфраструктура, публичната инфраструктура, социалните резиденти услуги в периода на членство в ЕС от една са станали девет, посочи Донка Михайлова.

Благодарение на европейските средства община Тетевен промени своя облик през последните години, каза кметът на общината Мадлена Бояджиева по време на конференцията. Тя посочи, че в момента приключва проектът за обновяване на централната градска част на Тетевен, реализиран на два етапа – финансиран от Държавен фонд “Земеделие” по Програмата за развитие на селските райони и със собствени средства. Подменена е настилката на площада в града, изградена е нова детска площадка, оформени са подходи за хора с увреждания. Най-важното, според кмета, е, че е запазен традиционният дух на Тетевен с монтиране на тетевенската черга в центъра на площада със съответната настилка. Община Летница е реализирала 26 проекта с европейско финансиране за 13 млн.лн. за изминалите два програмни периода, информира  кметът на общината Красимир Джонев. Той подчерта, че основните инвестиции с европейски средства са направени в базисна инфраструктура – ремонти на улици, междуселски пътища и водоснабдяване. Основният проблем, според Джонев, е, че малките общини не могат да кандидатстват с проекти и да получават европейски пари за ВиК инфраструктура. Според него европейското финансиране трябва да е еднакво достъпно и да дава възможност за изравняване на качеството на живот в цялата страна.Два са основните проекта, изпълнени в община Луковит през миналия програмен период по Кохезионния фонд, обяви зам.-кметът на общината Георги Георгиев. Първият е свързан с обновяването на ВиК структурата. Стойността му е 33,8 млн. лв. и по него са подменени над 12 км водопроводи и 18,5 км канализационна мрежа. Изградена е и пречиствателна станция за отпадни води, чрез която се опазва чистота на водата на р. Златна панега.

Проектът е реализиран в периода 2012-2016 г. и е допринесъл за намаляване на загубите на питейна вода, посочи Георгиев. В периода 2018-2020 година Община Луковит е изпълнила и проект “Укрепване на свлачище – откос на път за Регионално депо за твърди битови отпадъци в гр. Луковит” по ОП “Околна среда” 2014 -2020, на обща стойност 649 000 лв. Извършено е укрепване на свлачищния участък, подобрени са експлоатационните качества на пътното платно, осигурено е оттичане на повърхностните води и наблюдение на свлачищните процеси, чрез контролно-измервателна система, обясни зам.-кметът на Община Луковит.

Европейските средства и целевото финансиране от държавата са кръвоносната система, през която малките населени места успяват да живеят, заяви кметът на Община Априлци Тихомир Кукенски на форума, организиран от БТА. Според него една държава е толкова развита, колкото са развити най-слабо развитите ѝ райони, каквито са селските общини. Априлци е типичен представител на община от селските райони, посочи той. През програмния период 2014-2020 г. община Априлци е успяла да изгради спортно игрище, да реновира централния площад и парка. С целево финансиране е изграден още един парк в кв. “Устрец”, продължава подмяната на водопровода в кв. “Зла река”, информира кметът. Общината е подменила уличното осветление по Норвежкия механизъм, предстои изграждане на нов старчески дом.

Ловешката печатница “Дъга” е инвестирала европейски средства в модернизиране на производството си, каза днес на конференцията Николай Димитров, неин управител. Той каза, че първият досег на фирмата с проекти с европейско финансиране е през 2010 г., когато е одобрен за реализиране  проект за закупуване на две дигитални машини, които дават възможност за гъвкаво и бързо изпълнение на малки и качествени поръчки. Те са на стойност от 1 200 000 лева. Печатницата успява да реализира проекта си със субсидия от 770 000 лв. Следващото успешно начинание на компанията е през 2016 г., когато отново има одобрен проект за 1 100 000 лева за модерна дигитална машина, от които субсидията е 750 000 лв. През 2019 г. печатницата реализира още един проект на стойност 1 300 000 лв., от които 900 000 лв. европейско финансиране.Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА „Европа в България: Общо бъдеще“.