Радио „Франс Бльо“ (France Bleu) в департамент Майен  започна от 26 юни поредица репортажи на тема „Европа и побратимените градове“, между които е и Ловеч. Сред първите събеседници бе кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. В пряк разговор по телефона във вторник с журналиста Паскал Фуше (Pascal Fouchet) тя разказа за връзките между Ловеч и Лавал, за обмяната на опит и перспективите в рамките на ЕС.

„Побратимяването свързва хора, градове и държави, контактите помагат за създаването на доверие, обмяна на опит, откриване на нови подходи, мотивира хората към действие. Договорът за побратимяване между Ловеч и Лавал е подписан през 2010 г., но редовните контакти между двата града датират от 1994 г. Тогава стартирахме с помощта на асоциация „Доверие България” с председател Патрик Мусе, последваха много инициативи и обмяна на хора между Лавал и Ловеч. Ако в Лавал действа т.нар. „Комитет на побратимяването“, то при нас основен движещ фактор е общината“, обясни Корнелия Маринова.

Сред засегнатите теми бяха още обмена на ученици между Ловеч и Лавал, както и ролята на ловешката Езикова гимназия, която е възпитала поколения франкофони.

Кметът на Ловеч припомни, че гимназията носи името на Екзарх Йосиф Първи, който е френски възпитаник. Преди да стане Ловчански митрополит, Йосиф е учил шест години в Сорбоната в Париж.

Активните контакти между двата побратимени града  се отразява и на туристическия поток в Ловеч. Ако през 2015 г. френските туристи в Ловеч са били на трето място, то през 2017 г. те вече са на първо място.

Побратимяването има и икономическо измерение. Тук работи успешно френско-българското предприятия „Бонмикс“,  също фирма „Амон Ра“ ООД в село Йоглав, която наскоро закупи терени и ще изгради  затворен цикъл за производство. Един от големите партньори на френските хипермаркети „Сокопа“ е ловешката фирма „Бони Холдинг“ АД.

„Ловеч и Лавал си приличат с богатото историческо наследство, наличието на река, на средновековна крепост. Имаме и какво да учим от френските колеги, особено по отношение на поддържане на чистота и и ред на обществените места“, каца Корнелия Маринова.

Журналистът Паскал Фуше проведе разговори по телефона и с Галина Петрова и Натали Маринова – учители по френски в ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“, както и с бившите им колеги Аглая Ангелова и Николина Стефанова. Засегнатите теми бяха сравнения между двете учебни системи и съответно предимствата на едната и другата, кое е най-характерно за българската кухня, какво не бива да пропускат да видят френските туристи в Ловеч, каква е ползата от обмените на стажанти и ученици.

Николина Стефанова, която посреща френските стажанти в нашите детски градини, подчерта топлите отношения. „Гледам на тях като на мои внуци“, сподели бившата учителка.