Общият брой на безработните, регистрирани в бюрата по труда от област Ловеч продължава да намалява и през месец май, съобщават от ДРСЗ-Ловеч. Равнището на регистрирана безработица в областта се запазва непроменено, като през май е 7.1%[1]. На годишна база се наблюдава спад с 1.4 пр. пункта.

Най-ниска е безработицата през май в община Троян – 3.5% и Община Ловеч – 3.8%. Най-висока е безработицата в общините Угърчин – 18.5% и   Ябланица – 22.6%. Останалите общини са с равнище на безработица – в Априлци – 3.9%, в Тетевен – 10.3%, в Летница – 11.1% и в Луковит – 16.8%.  

Само общините Троян, Ловеч и Априлци са под равнището на безработица за страната за м.май – 4.5%.

В края на май регистрираните безработни в бюрата по труда от Ловешка област са били 3 953, което е с 1 лице по-малко от април. На годишна база се отчита спад с 815 лица.

През месец май за ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда са се регистрирали нови 428 безработни лица, като броят им е с 40 повече спрямо април и с 57 повече от броя на новорегистрираните през май 2021 г. Освен тях, други 3 души от групите на търсещите работа заети, 4 учащи се и 1 пенсионер са се регистрирали в бюрата по труда.

Отчита се намаление на постъпилите на работа безработни. През май броят им е 283, което е със 180 по-малко в сравнение със същия период на миналата година. 83.0% от започналите работа са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 26.9%, следвани от търговията – с 11.3%, административни и спомагателни дейности – 5.3%,  селско, горско и рибно стопанство – 5.6%, административни и спомагателни дейности – 5.3%, строителство – 4.9%, хуманно здравеопазване и социална работа– 4.9% и др. Работа чрез бюрата по труда откриха и 3 заети и 4 пенсионери.

48 безработни лица от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 2 по мерки за заетост, 14 по програми за заетост и 32 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР).

Заявените работни места на първичния пазар на труда през май са 175. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (36.4%), хотелиерство (19.8%), държавно управление (12.3%), следват административни и спомагателни дейности (11.7%), търговия (9.3%), хуманно здравеопазване и социална работа (2.5%) и др.

Най-търсените професии през месецa са: работници в сферата на персоналните услуги; работници по събиране на отпадъци;  персонал, полагащ грижи за хората; работници по производство на храни, облекло, дървени изделия; оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; работници в добивната и преработваща промишленост; помощници при приготвяне на храни; водачи на МПС; строителни работници и др.