Заместник областният управител Нели Читинова, домакинства работна среща, част от национална информационно – образователна кампания за превенция на горските пожари. Събитието е инициирано от Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите и ще продължи в месеците юли, август и септември 2024 г. на територията на цялата страна. Целта е да се повиши готовността за дейности – предотвратяване, ранно откриване, ограничаване и ликвидиране на пожарите в горски територии.

Подробности за кампанията и предприетите мерки, разказа Ангел Ангелов, заместник директор на Регионална дирекция по горите – Ловеч, който акцентира, че превенцията в настоящата инициатива е насочена основно към горските територии. Ангелов сподели, че в област Ловеч през второто тримесечие на годината е имало завишаване на пожарите и площта им на обхват. Превенцията в дългосрочен план включва, освен защитните мероприятия по обезопасяване, и образователни дейности за изграждане на култура за защита на горите и поземления фонд от пожари.

Дияна Рускова, директор на Областна дирекция „Земеделие“ – Ловеч, съобщи във връзка с превенцията от пожари, има заповед на министъра на земеделието и храните от вчера до земеделските стопани „с цел отстраняване на източниците на опасност за причиняване на пожари, да не извършват косене на тревата, машинно почистване (мулчиране), включително и почистването на храсти, през периода от 18 юли 2024 г. до 18 август 2024 г.“ Заповедта е публикувана на сайта на Областна дирекция „Земеделие“ – Ловеч.

По време на срещата комисар Петър Петров – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Ловеч информира, че към момента въпреки усложнената обстановка няма пожарна опасност в област Ловеч. Поддържат се екипите в готовност, техниката е изправна и при усложнена ситуация има създадена организация, ще търсят съдействие от доброволните формирования, от общините и земеделските стопани, като последните могат да са много полезни с осигуряване на техника и водоноски.

Коментирани бяха още пожарът в местността Беклемето от вчера, който е на територията на област Пловдив, имаме хора които помагат там, каза директорът на регионалната дирекция в Ловеч.

Борис Врабевски, заместник кмет на Община Тетевен сподели за нуждата от допълнителна подготовка и обучение на хората от доброволните формирования,

В срещата участваха и заместник директора на ОД на МВР – Милко Стайков, представители на общините и главен експерт отбранително мобилизационна подготовка Христо Троански.

В заключение Нели Читинова каза, срещата е постигнала целта си да създаде нужната организация за взаимопомощ и координиране на мерките за превенция на горските пожари.