Пламен Христов БНР

Работещите в болницата в Ловеч излязоха на протест и блокираха една от основните улици в града. Болницата има просрочени задължения от над 6 млн. лева. В края на миналата седмица беше постигната договорка с част от кредиторите за вдигане на запорите, като само една болница не е вдигнала запора си. Това означава, че парите, които е заработила държавната болница за месец март, ще бъдат преведени на кредиторите за покриване на запорите, заради които работещите в държавната болница не могат да получат заплатите си.

От началото на миналата седмица служителите излизат всеки ден на протест по обед заради това, че не са получили заплатите си за месец януари. Основният проблем, който те посочват, е, че все още не е ясно бъдещето на болницата – дали ще бъде закрита, или просто ще се самозакрие заради липсата на персонал. От началото на тази година болницата са напуснали над 50 лекари и медицински сестри, а останалите работят на претоварени графици.

Протестиращите настояват и за среща със здравния министър Кирил Ананиев и с премиера Бойко Борисов.

Протестиращите посочиха, че ще продължат да излизат всеки ден на протест, докато не бъдат чути. Заканиха се утре да блокират и автомагистрала “Хемус”.

В момента голяма част от хората, които работят в Ловешката болница, са се наредили на пешеходната пътека на една от основните улици в града.

Днешният им протест е подкрепен и от много граждани на Ловеч, сред които и таксиметрови шофьори, които също са блокирали улицата с автмобилите си.

Към днешна дата все още не е ясно кога работещите в болницата ще получат заплатите си поне за месец януари въпреки ангажиментите на Министерството на здравеопазването.

1 коментар

  1. Не е само за заплатите. Липсват нужните консумативи и лекарства за работа.Това води и до невъзможност да се обслужват пациентите.

Comments are closed.