Павлин Иванов

Тази сутрин десетки пътни строители и техника се включиха в националния протест на бранша, като за пореден път поставиха своите искания за заплащане на свършената от тях работа.

Директорът на “ВИА строй” инж. Христо Христов заяви, че за свършена, сертифицирана и приета работа, държавата дължи на фирмата над 30  милиона лева. Не е изпълнено и обещанието на властта, да бъдат разплатени 50% дължимите пари за приетата работа. Това е трябвало да се случи до 30 юни. От очакваните и обещани близо 15 милиона лева, фирмата е получила едва 7 милиона.

Банките започнаха да се замислят и вече трудно вземаме кредити, каза Христов. Разбираме ги.

Той каза още, че фирмите от бранша изпълняват стриктно възложените им задачи. Всеки ремонт или друга дейност започват с възлагане от страна на държавата по спечелена обществена поръчка и сключен договор, който никой не оспорва. Т.е. когато ни възложат да свършим работа, ние няма как да откажем, защото ще ни санкционират незабавно. Принудени сме да си изпълним договорните отношения, независимо, че не сме си получили парите за свършеното.

Пред нас не стои въпроса дали е основен или текущ ремонт. Възлага ни се се определена дейност, по спецификация, и ние работим.

Христов каза още, че политиците само говорят, без да предприемат нищо конкретно за да се нормализира процеса. Всеки говори, но действия няма.

Протестиращите работници твърдо заявиха, че си искат парите за свършената работа. Ние сме си ги заработили чрез труда си. Храним семейства, деца, имаме кредити, имаме сметки. Как да живеем, попитаха те?

Искаме си нашите изработени пари!

Относно спрените от Агенция „Пътна инфраструктура“ обществени поръчки, той каза, че съдът ги е прекратил заради обжалвания и те ще бъдат пуснати наново.

Протестът по двата пътя беше охраняван от части на ловешката полиция, която създаде добра организация и събитието премина без инциденти.