Павлин Иванов

Преди малко завърши протеста на работници и служители от пътностроителни фирми в област Ловеч, които не са получили над 20 милиона лева от АПИ и държавата по договори за ремонти и поддръжка на пътища. На пътен възел Абланица, на пътя Ловеч – Троян, хората от бранша пристигнаха с български флагове на тежки камиони и микробуси, с класкони и плакати, но не се стигна до затваряне на шосето. На място имаше и служители на охранителна полиция.

Протестът е част от организираният в цялата страна национален протест от браншова камара „Пътища“, заради неизплатени от държавата средства за извършени от компаниите от бранша дейности.

Изпълнителният директор на „ВИАСТРОЙ“ АД инж. Христо Христов, като част от група от шест фирми, спечелили обществени поръчки за зимна поддръжка и ремонти на пътища в област Ловеч заяви, ситуацията в бранша и в частност във фирмата са критични. Фирмите взимат кредите за да финансират на практика държавни дейности, тъй като АПИ не прекратява и не спира действието на договорите, но същевременно и не плаща за договорената, изпълнена и приета работа. Така, финансовото състояние на фирмите се усложнява драматично и не е ясно как те ще се справят със своите задължения.

Задълженията на държавата към фирмата вече са над 20 милиона лева и са за изпълнени по договор дейности за зимна поддръжка от февруари и март 2021 г., както и за ремонти на различни пътни участъци в Рибарица, Априлци, Троян, от Изворче до границата със Севлиева и др.

Работниците, облечени в сигнални оранжеви сигнални жилетки, носеха плакати с текст: „Заработеното си е наше право – дайте ни го“, „Защо се подигравате, платете ни сега“, „Няма да де откажем“ и др.

Изпълнителният директор на „ВИАСТРОЙ“ АД инж. Христо Христов изрази и обоснованото си притеснение относно забавянето и неяснотите по възлагането на зимна поддръжка на пътищата. Към този момент все още няма подаден план от АПИ за зимното поддържане и нищо не се предприема, а това се прави най-късно през м. септември. Фирмите трябва да имат възможност да се подготвят, но към момента никой не може да каже какво, кога и как ще се случва. „Нито можем да купуваме сол и пясък, нищо не можем да правим“, добави още той.