Първи регионален форум за туризма се проведе днес в Ловеч, организиран от Българската асоциация за туризъм (БАТ) и Асоциацията на българските градове и региони (АБГР) с домакинството на Община Ловеч. Темата бе „Туризъм и икономика – традиции, настояще и бъдеще“. Форумът се състоя под егидата на Министерството на туризма и с участието на преподаватели от катедра „Икономика на туризма“ на УНСС.

Идеята е да покажем по-малките общини, да поставим проблемите на туристическия бранш пред министерството, каза главният секретар на АБГР Евтим Евтимов, модератор на форума. „Ако искате да разберете какво е България, заповядайте в Ловеч, който по нищо не отстъпва на никой европейски град. Ловеч може да допринесе много за развитието на туристическия продукт на България“, коментира зам.-министърът на туризма Павлин Петров, който адмирира събирането заедно на държава, академична общност, сдружения, бизнес, местна власт, за да може да се родят идеи, с които да се развиват туристическите региони.

Кметът на Ловеч Страцимир Петков представи туризма в общината и инвестиционните намерения за неговото развитие. Той изтъкна, че в Ловеч имаме уникална възможност да се възползваме от туристическия си потенциал. „С богатата си история и култура Ловеч може да се превърне в ключова дестинация за туристи от цял свят. Но за да постигнем това, трябва да инвестираме в нашата инфраструктура, да подобрим качеството на нашите услуги и да работим заедно, за да изградим устойчив и проспериращ туристически сектор“, каза кметът. Той посочи, че в общината се работи по формирането на силен туристически бранд и представяне на Ловеч на международния пазар.

„Трябва да спре деленето на хотелиери, ресторантьори и туроператори, те трябва да се обединят и с подкрепата на общината и държавата да изградят идентичността на града си“, заяви председателят на БАТ Ивелин Кичуков. Той подчерта, че именно брандингът играе ключова роля за туризма – разработване на лого, слоган, маркетингова стратегия с комуникационни канали за популяризиране на бранда, участие в международни и национални туристически изложения, създаване на дигитални карти на туристическите забележителности. Кичуков препоръча да се наблегне на специализираните форми на туризъм – културен, събитиен, еко, ловен, фестивален, кулинарен, исторически, конферентен, религиозен, селски и пр.

Необходим е цялостен туристически продукт, който да удовлетворява всички сетива и да води до удължаване на престоя, каза проф. д-р Еленита Великова от УНСС. Колегата й гл. ас. д-р Светослав Калейчев сподели получените отговори от ChatGPT на въпрос „Кои са най-посещаваните туристически обекти в Ловешка област на база мненията на туристите в интернет?“. На първо място се посочват Крушунските водопади, на второ Деветашката пещера, на трето Троянският манастир. Според него има два начина за развитие на туризма – да се наблегне на вече съществуващото и да се мисли за нещо единично като атракция, което да даде отличителен белег на града.

От АБГР дефинираха няколко конкретни проблема в регионалната туристическа индустрия в България: липса на квалифицирана работна ръка български граждани; наемане на сезонни работници от страни извън ЕС, които нямат мотивация за устойчива трайна заетост; липса на обучителни институции в професионалното обучение; незаинтересованост на по-голямата част от бизнеса към формите на подкрепа чрез стипендии на ученици или студенти за срока на обучението им и наемането им впоследствие на работа за определен дълъг период; липса на организирана трудова мобилност на квалифицирани кадри; неработеща система за платени студентски стажове, дуално обучение или старт в кариерата; слабо развитие на дигитализацията на туристическата индустрия; пренебрегване на достъпния туризъм като средство за привличане на конкретна група хора с трайни двигателни увреждания в делнични дни или неактивен сезон.

Сред предложенията на експертите на АБГР за трайно развитие на регионалната туристическа индустрия е създаване и регистрация на общински професионални колежи по туризъм, подкрепа на местната власт и регионалния туристически бранш чрез иновативни методи на реклама по канали на социални мрежи, мобилни приложения и други електронни медии; създаване на интерактивен регистър на достъпния туризъм в България.

Следващият регионален дискусионен форум ще се проведе в Кюстендил. В днешния в Ловеч участваха освен представители на туристическия бранш още и на бизнеса, както и кметове на села от общината. Гости бяха областният управител Дора Стоянова и изпълнителният директор на Организацията за управление на Старопланинския туристически район Мария Офицерова.