По традиция, Община Троян ще отбележи 12-ти октомври – Празника на българската община с подаръци за първите посетители на Центъра за услуги на гражданите.

Датата е избрана за празник от делегатите на Общото събрание на НСОРБ през 1998 г., тъй като на нея през далечната 1882 г. в Държавен вестник е публикуван първият „Закон за общините и гражданското управление“, в който се регламентира дейността на общинските съвети, кметовете и техните помощници.

Освен символ на приемственост и традиция в местното самоуправление, празникът е и повод да се популяризира дейността на местната власт и да се постигне по-добро разбиране за ролята на общинска администрация.

За поредна  година първите 5 гражданите, посетили Центъра за административни услуги на Общината на 12-ти октомври, ще получат символични подаръци, брандирани със запазената марка на града. Според утвърдената от няколко години практика, троянци ще могат да използват безплатно и всички административни услуги по гражданско състояние в празничния ден.