Първа официална среща проведоха днес областният управител Виктор Стойчев и новият кмет на община Ловеч Страцимир Петков. Основната тема в разговора им бе бъдещето на бившата казарма. За там, както вече е известно, областният управител получи препоръка от Главния инспекторат към Министерския съвет да предприеме процесуални действия по реда на Закона за държавната собственост за възстановяване на поземления имот в патримониума на държавата. Дотук се стигна, след като община Ловеч не изпълни договора си с областния управител за изграждане на общоградски парк в бившата казарма, терените на която придоби безвъзмездно с решения на правителството.

Виктор Стойчев изрази пред кмета на Ловеч очакването си, че няма да се стигне до отказ от страна на общината за осъществяване на административната процедура за връщане на имота на държавата, но посочи, че ако това се случи, ще е длъжен да предприеме указаните процесуални действия. Кметът Петков каза, че общината вече е кандидатствала с проектно предложение за бившата казарма пред Министерството на финансите за целево финансиране от държавния бюджет. Ако то не бъде одобрено, ще предприемем нужните стъпки за връщане на имота на държавата и за последващо ново искане за придобиване отново правото на собственост върху него, заяви Петков.

Областният управител и кметът коментираха още критичната ситуация от последните дни. И двамата обявиха, че са получили уверенията на електроразпределителното дружество, че до края на деня вече няма да има домове без ток. Страцимир Петков съобщи, че е поискал среща с „Електрохолд“, на която да се обсъдят конкретни мерки за недопускане занапред на подобна на сегашната безпрецедентна ситуация при снеговалеж населени места да остават четири-пет дни без ток.

В срещата участие ще вземе и областният управител. Преди година Виктор Стойчев подписа споразумение за партньорство с оператора на електроразпределителната мрежа на територията на област Ловеч „ЕРМ Запад“, част от групата „Електрохолд“. Още тогава той акцентира върху необходимостта от развитие на електроразпределителната мрежа и получи уверението, че са предвидени инвестиции в реконструкция на мрежите ниско напрежение, изграждане на нови съоръжения и модернизация на някои възлови станции.