Областно пълномащабно учение, на тема „Съвместно учение за реакция на Единната спасителна система в Ловешка област, при настъпило пътнотранспортно произшествие“, ще се проведе в гр. Троян на 20 октомври (петък) от 10 до 13 ч. Целите на тези учения са подобряване на координацията и взаимодействието между съставните части на Единната спасителна система и повишаване готовността за реагиране при възникнало пътно-транспортно произшествие между два автомобила; отработване на ситуации и дейности, изискващи осъществяване на единно ръководство на силите и средствата в условията на птп с пострадали; проверка за спазване на изискванията за безопасност и здраве.

Съгласно решение на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата в област Ловеч и в изпълнение на Мярка 6.1 от Областната план-програма за 2023 г., Областният управител на Област Ловеч издаде заповед относно провеждане на съвместни областни учения за реакция при настъпило ПТП.

Мястото, на което ще се проведе учението в Троян, е на ул. „Васил Левски“ 405 (път II-35 от републиканската пътна мрежа). Участие в учението ще вземат ОД МВР – Ловеч, РДПБЗН – Ловеч, ЦСМП – Ловеч, екипи от областно пътно управление – Ловеч, екипи на РД Автомобилна администрация – Ловеч, доброволно формирование на ОС на БЧК – Ловеч, Община Троян и доброволно формирование към нея, както и граждани – доброволци.

Програма

10:00 – 10:40 ч., теоретична част, среща за участниците на областно и общинско ниво и представители на медиите в Туристически информационен център гр. Троян, ет.2

11:00 – 12:00 ч., практическа част, демонстрация на реакции при ситуация на ПТП, ул. „Васил Левски“ 405, дясно платно по посока Ловеч-Троян, с участието на представители на всички институции от ЕСС; брифинг пред медиите

Ръководител на учението ще бъде комисар Петър Петров – ВПД Директор на РДПБЗН Ловеч. В края на учението, на място, ще бъде проведен брифинг за представяне на резултатите от учението.