Няма друг град освен Ловеч, който да е вписан в сакралното пространство по този начин, по който го виждаме в новия катедрален храм “Св. св. Кирил и Методий” в града край Осъм. Това разкрива проф. д-р Владимир Аврамов от Факултета по изобразителни изкуства във Великотърновския университет, който е ръководител на художниците, които изографисват ловешкия храм.

Изображението се намира точно над вратата на асансьора. То показва емблематичните обекти Покрит мост, възрожденския квартал „Вароша“ с крепостта, както и самия храм. Надписът над тях разказва историята храма и сочи небесното покровителство на Светите братя Кирил и Методий над града.

Научаваме, че „този Боголепен катедрален храм е издигнат през годините 2005 – 2017, изписан е в годините 2014 – 2023 година. Стенописите и иконите са реализирани от колектив с ръководител Владимир Аврамов. Иконостасът е дело на Николай Шурелов“.

Близо 7000 обекта са изобразени по стените на храма – като отделни икони или в композиции. Храмът бе тържествено осветен през 2017 година. Той е на две нива, има 850 кв. м застроена площ, а разгънатата площ е два пъти по-голяма.