Книгата с разкази и новели „Раним свят“ бе представена в Клуба на дейците на културата на 26 септември. Новата книга на 88-годишният писател започва със завръщане към детството, а разказите, посветени на трагични съди из родния му Ловешки край, са съизмерими с „осъмските патила“ на Георги Мишев или доли с родопските „мъжки времена“ на Хайтов.

В разказите си проф. Банков е използвал типични за Ловешко старинни думи, които носят в себе си аромата на миналото и ни връщат към спомени от детството, каза актьорът Стоян Георгиев, който прочете разказа „Временен подслон“ от книгата. Историкът Пламен Ечков разпозна къщи и хора от някогашния Ловеч, които оживяват в художествената плът на сборника.

Председателят на клуба Жанина Илиева  прочете есето на доц.Георги Цанков, което пресъздава идейно-емоционалната атмосфера на книгата. В него се казва: „ Новото духовно проникновение проф. Банков е нарекъл „Раним свят“ – заглавие – обобщение на проницатените му откровения за човешките характери и за епохите, през които преминаха нашите животи“. „Как на младини да подозреш, че в живота доброто и горчилката се редуват; каквото те прескочи отначало, ще те стигне след време“ – такава е философията на преминалия през всички житейски и професионални изпитания брилянтен белетрист Банко Банков, който продължава да ни пленява с мъдростта и с красотата на виденията си – неговият „раним свят“ е и нашият, но откритата от твореца рецепта за „ваксина за живот“ ни носи надвременни прозрения, смята доц. Цанков.

Роденият в Ловеч проесор по строителна механика, който е със значителен принос в инженерните науки, е известен на ловчалии като сладкодумен разказвач, в чието творчество оживява някогашния Ловеч. Голяма част от своите книги той е представял в Ловеч в Клуба на дейците на културата.

С неговата идейна подкрепа Клуба на дейците на културата стартира преди някоко години инициативата „Литературен салон“ за представяне на съвременни български автори и творческа работилница за възрастни. Проектът бе финансиран от Община Ловеч. Проф. Банков подкрепи и второто издание на Литературния салон,  което бе насочено и към младата аудитория. Тогава той се срещна с ученици от ОУ „Васил Левски“. Тази година с представянето на книгата „Раним свят“ на проф. Банков бе поставено началото на третото издание на инициативата – „Салон на изкуствата – Мостове 2024“. Тя е насочена към съвременните постижения в литературата и към младите хора от Ловеч, които ще творят за родния град. Проектът „Салон на изкуствата“ се финансира от Община Ловеч. Очакват се през октомври да гостуват в клуба издателят Пламен Тотев и преводачката Галина Узунова с романа „История на пчелите“ на Мая Люнде. Романът е световен хит. На 24 октомври ще гостува поетесата Петя Стефанова с книгата „Камино – да намериш сърцето си“, а на 26 октомври македонският писател Михайло Свидерски ще представи книгата си „Последните дни  на Ханс“.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.