Организатор, работник и оператор в дървообработването, финансисти и офис секретари ще са най-търсените специалисти с квалификация в следващите 12 месеца от работодателите в област Ловеч. Сред специалистите с квалификация, изискваща правоспособност или висше образование, най-голяма нужда ще има от шофьори, електроинженери, ТРЗ и учители, а от неквалифицираните – общ работник, куриер, работници в селското и горското стопанство и в преработващата промишленост.

Това става ясно от резултатите от проучването на потребностите от работна сила в област Ловеч, проведено в периода юни – юли т.г. Целта му е да събере и анализира актуална информация за професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от работодателите кадри, както през предстоящите 12 месеца, така и за следващите 3-5 години.

56,5% от работодателите изтъкват, че не срещат затруднения при намирането на работна сила, докато на обратното мнение са 43,5 на сто – заради липса на достатъчно квалификация или образование на кандидатите и заради недостиг на кадри като цяло. Сред най-трудно намираните са оперативен счетоводител, специалисти в дървообработването и производството на мебели, готвачи. 43,1% от работодателите посочват, че за осигуряване на заявените от тях потребности от нов персонал ще проведат обучение на работното място, 37,2% ще привлекат („откраднат“) кадри от конкурентна компания и 19,7% ще организират професионално обучение преди наемане на работа.

Перспективите след 3-5 години работодателите от област Ловеч виждат така: най-голямо търсене ще има за висшисти – икономисти, педагози, специалисти по електроника, електротехника и автоматика, лекари и стоматолози, медицински сестри, специалисти по информатика и компютърни науки. Потребностите от специалисти със средно образование ще са в направление дървесина, хартия, пластмаса и стъкло, транспортни услуги, счетоводство и данъчно облагане, електротехника и енергетика, фризьорски и козметични услуги.

В следващите шест месеца обаче работодателите (81,1%) не възнамеряват да търсят нов персонал.

Агенцията по заетостта, която стартира проучването, е разпределила интервютата по области, като за област Ловеч те са 57 от 4000 работодатели, попаднали в случайната извадка. Проведената онлайн анкета включва 22 въпроса, от които 8 са свързани с демографията на предприятията и 14, касаещи конкретната тематика на изследването – знания, умения, компетентности, необходимост от работна сила. Общият брой реални анкети в област Ловеч е 74, като нормата на отговоряемост е 56,1%, за страната – 42,6 на сто.

Всички работодатели на територията на област Ловеч са 5739. Най-голям дял по сектори заемат Търговия транспорт, хотелиерство и ресторантьорство (25,9%), Държавно управление, образование, хуманно здравеопазване и социална работа (24,7%), Индустрия (22,1%). За предходната година по средномесечен брой нает персонал преобладават работодателите с наети до 9 лица – 88,5%, от 10 до 49 лица са наели само 9,6% от работодателите, от 50 до 249 – 1,8%.

Предпочитаните от работодателите и определяни като най-необходими умения при наемане на персонал са: комуникативност – 60%, работа в екип – 58,5%, решаване на проблеми – 57,1%, самоконтрол и дисциплина – 54,4%, социални умения – 53,5%. Работодателите не държат на: ръководни и организационни умения – 66,5%, медийна грамотност – 66,3%, критично мислене – 58,1%, инициативност – 53,7%, креативност – 51,1%.

Компетентностите, които работодателите считат, че трябва да притежава персоналът, са: личностна и социална компетентност – 22,2%, езикова грамотност – 16,2%, гражданска компетентност – 8,7%. 42,6 на сто обаче отбелязват „нито една“ от посочените в анкетата. Не са важни цифровата компетентност, предприемаческата, математическата и компетентност за културна осведоменост и изява, както и многоезиковата компетентност. За отчетените като важни компетентности работодателите не намират за необходимо провеждане на обучение за придобиването им.

Докладът с анализа на резултатите е приет на заседание на комисията по заетостта към областния съвет за развитие и е внесен в централното управление на Агенцията по заетостта.