Пролетен салон с експозиция, наречена ,,През погледа на художника”, откри вечерта на 9 май заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов в Художествената галерия в Ловеч. „Изложбата е прекрасен подарък за днешния Ден на Европа, а и за идващите празници. Ние като община трябва да направим така, че тя да бъде видяна от по-широк кръг от хора не само в Ловеч, но и в страната“, каза при откриването Венцислав Христов.
Новата инициатива представя 35 художници с близо 100 произведения на живописта, графиката, скулптурата и приложно изкуство. Сред тях са известни и утвърдени автори като Теофан Сокеров, Николай Добрев, Георги Макавеев, Валентин Узунов, Спас Дочев, Румен Нисторов, Валентин Стойчев, Кольо Йочев. Показани са и млади автори като Марта Димитрова, Мартин Киров и Румен Георгиев.
Пролетният салон на изкуствата води началото си от 2005 г. и след известно прекъсване е възстановен като традиционен, уточни главният уредник на галерията Галя Герганова. „С тази експозиция се получи едно истинско разнообразие на стилове и гледни точки.   Тук всеки автор се представя със своя мироглед, своето светоусещане, своите чувства и впечатления“, допълни тя. Салонът е част от културната програма за празника на Ловеч – 11 май. Изложбата  е подредена в две от залите на галерията и може да бъде видяна до 5 юни.