Даниела Балабанова, БТА

Проектът за спортната зала на ОУ  „Проф. Димитър Димов“ в Ловеч се оскъпил с над 721 хиляди лева. Това съобщиха на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Ловеч областният и общински председател на БСП – Ловеч, Минчо Казанджиев и общинските съветници от групата на БСП Валентина Янкова, Иван Николов и Страцимир Петков.

Поводът на пресконференцията бе продължаващият вече пет години проект за изграждане на спортна зала в ловешкото училище, както и предложението на кмета на Община Ловеч да се осигури дофинансиране от общинския бюджет в размер на близо 314 хиляди лева. Такава точка беше включена в дневния ред на последното заседание на съветниците, но отпадна. Янкова посочи, че няма основание без сключен договор с фирмата изпълнител Общината да осигурява финансиране.

„Когато се касае за собствен принос, е необходимо и становище на жителите на Ловеч дали Общината при липса на одобрен бюджет за тази година има финансова възможност за това“, добави Янкова.

По думите на Иван Николов средствата трябва да бъдат осигурени от бюджета за 2023 г. като преходен остатък от преизпълнението на собствени приходи от имуществени данъци за 2022 г., а Общинският съвет все още не е приел отчета му.

Николов припомни, че договорът за изпълнение на обществената поръчка е сключен през май 2018 г. Три дни по-късно фирмата изпълнител издава фактура за авансово плащане и само ден след това плащането е резолирано от кмета, при положение че законовият срок е 30 дни. На Община Ловеч е съобщено, че един от членовете на спечелилото поръчката Дружество по закона за задълженията и договорите (ДЗЗД) има задължения към НАП. Въпреки това е платено – в противоречие на постановление на Министерски съвет, подчерта Иван Николов. Извършени са и още осем междинни плащания. На фирмата са платени общо над 751 хиляди лева.

Николов припомни още, че след прекратяване на договора с тази фирма изпълнител е обявена нова обществена поръчка и миналата година е избран нов изпълнител, но все още с него няма сключен договор.

През август 2020 г. е сформирана временна комисия, която да прегледа документацията по обществената поръчка и проекта. Решението е обжалвано от кмета на Общината пред Административен съд – Ловеч, чието финално определение от януари 2021 г. е, че оставя без разглеждане жалбата.

Комисията получава достъп до документацията на сесията през февруари 2022 г. и през април го осъществява. Докладът е внесен на майското заседание на общинския съвет, когато е приет за информация и допълнен с решение: „Възлага на председателя на Общинския съвет да изпрати доклада на Окръжна прокуратура – Ловеч“. Според Николов негова проверка показва, че е образувано досъдебно производство по случая.

Опасенията ни са, че можем да платим исканите около 314 хиляди лева и проектът пак да не бъде изпълнен, каза Страцимир Петков.

Общото оскъпяване на проекта за спортната зала в ОУ „Проф. Димитър Димов“ е със 721 хиляди лева, или стойността му е вече над два милиона лева, посочи Минчо Казанджиев. „Действията на Общината все повече ни навяват на мисълта, че фирмата изпълнител диктува условията на възложителя“, коментира той.