Продължава действието на АНТИКРИЗИСНИ МЕРКИ:

  • По мярката 60/40 се изплащат средства за запазване на заетостта, на фирми от почти всички сектори от икономиката, чиито приходи от продажби са намалели с над 20% спрямо усреднените приходи за 2019 г.

[1] Равнището на безработица се определя като дял на регистрираните безработни лица от икономически активното население на възраст 15-64 г., установено при Преброяване 2011 г.

През различните етапи от реализацията на мярката, от началото на COVID кризата, подкрепа са получили над 200 фирми от Ловешка област, като е запазена заетостта на повече от 4 500 работници от областта.

Работодателите могат до 15 юни 2021 г. да кандидатстват за получаване на средства по мярката „60/40” за месеците април и май 2021 г.

  • По мярката 80/20 – „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19” се предоставя подкрепа на предприятия и самоосигуряващи се лица в най-пострадалите от пандемията cектори: „Хотелиерство и pесторантьорство”, „Туризъм” и „Транспорт”. Работодателите се подкрепят чрез предоставяне на компенсации на част от работната заплата и дължимите данъчни и осигурителни вноски за сметка на осигурителя и осигуреното лице в размер на 290 лв.

До момента на 20 фирми и самоосигуряващи се лица от област Ловеч са преведени средства за компенсации на 1 660 работници.

Приемът на документи по мярката продължава до 31.05.2021 г.

  • По мярката „Запази ме” , финансирана по ОПРЧР и финансовия механизъм React-EU, се подпомагат заетите лица в принудителен неплатен отпуск, наложен от спирането на редица икономически дейности, с цел овладяване на пандемията от COVID-19.

От стартирането на мярката на 30.11.2020 г., 135 работодатели от Ловешка област са одобрени за 680 наети и осигурявани от тях работници и служители да получат компенсации за периода на неплатен отпуск.

До края на месец юни работодателите могат да подават заявления за компенсиране на работниците от затворените бизнеси със 75% от техния осигурителен доход.

  • По Проект „Заетост за теб“ се подпомагат работодатели да разкриват нови работни места и да назначават безработни за период до 6 месеца, като се покрива минималната работна заплата и осигуровките към нея.

Досега с работодатели от Ловешка област са сключени 238 договора, по които е осигурена заетост на 700 безработни лица. По проекта продължава приемът на заявки до изчерпване на финансовия ресурс.