Пламен Христов – кор. на БНР в Ловеч
Регионалното управление на образованието и Общината в Ловеч ще извършат проверка в местното основно училище “Христо Никифоров” по сигнал на родители за неправомерно, според тях, събиране на пари за охрана. Сигналът беше отправен до журналисти, които запознаха двете отговорни институции.

Началникът на Регионалното управление на образованието в Ловеч Еленко Начев поясни, че в началото на годината Региеоналното управление е разпоредило на всички училища, че не могат да събират допърнително средства. „И ако се окаже вярно, че директорът или учителите събират пари, те ще понесат съответното наказание”.
Начев допълни, че пари в училищата могат да се събират само под формата на дарения срещу издаване на съответните удостоверения.

Заместник-кметът на община Ловеч Венцислав Христов, който е бивш директор на училището, каза: “Нямат право да събират пари за каквото и да било. Те са на делегиран бюджет, така че сами си осигуряват охрана”.

Според родителите обаче, в училище “Христо Никофоров” се събират пари за охрана от години.

Директорът Милка Аладжова обясни, че те се събират от училищното настоятелство под формата на дарение, за което е издадено съответното удостоверение, а училището освен двама охранители на щат има и сключен договор с фирма за още един.