Обществено обсъждане на Проект на план-сметка за разходите за чистота през 2021 г. в Община Ловеч се проведе на 19 октомври вечерта в залата на Общинския съвет.

Събитието бе водено от зам.- кмета Цветан Георгиев, който запозна присъстващите с параметрите на документа.

В началото зам.-кметът представи новия еколог на общината – това е Катя Вълева.

Миналата година Общинският съвет не прие предложената план-сметка, което постави общината на минус 600 000 лева, припомни Цветан Георгиев.

Необходимите разходи за осъществяване на дейностите по събиране и транспортиране на отпадъците до съоръжени и инсталации за тяхното преработване, както и поддържане на чистото на публичните територии са 4 059 737 лева с ДДС.

В тази сума е и предвиденото увеличение с 20 % на разходите спрямо последно приетите такива от 2018 година. Последните две години разходите не са оптимизирани.

В план-сметката се предвижда закупуване на нова сметосъбираща  техника за обслужване на малките населени места на стойност 240 000 лева с ДДС. Тя е малко по-нисък клас от тази, която е закупена преди три години, уточни Цветан Георгиев.

Предвидени са сто броя нови улични кошчета за града и закупуване на 102 контейнера с обем 1100 литра за 34-те населени места на общината.

Целият документ е публикуван ТУК

https://www.lovech.bg/bg/proekti-na-normativni-dokumenti/proekt-na-plan-smetka-za-razhodite-za-chistota-prez-2021-g-v-obshtina-lovech/

 

В хода на обсъждането взеха участие общински съветници и граждани. Поставени бяха въпроси за ремонт на старите контейнери, за старите камиони, които през седмица дефектират, увеличението на отчисленията и други. Разговорът продължи повече от час, повечето изказващи се подкрепиха предложената план-сметка.