Провело се е обществено обсъждане на проект на План за устойчива градска мобилност (ПУГМ) на Община Ловеч за периода 2023-2027 година, който е допълнение към План за интегрирано развитие на Община Ловеч за периода 2021-2027 г., се проведе на 4 април 2023 г. в залата на общината. Проектът бе представен от секретаря на Община Ловеч Даниела Цанова. Основната му цел е да се подобри достъпността на градските райони и  да се осигури висококачествена и устойчива мобилност и транспорт до тях, през тях и в техните граници. Частта за устойчива градска мобилност е необходимо условие за реализиране на мерки за градска мобилност, достъпност, свързаност и безопасност, включително със средства от ЕС, съгласно изискванията на европейското и националното законодателство за стратегическо планиране на регионалното и пространственото развитие.

Постъпило е едно писмено уточнение от инж. Георги Грозданов, директор на ОПУ Ловеч, съобщи Даниела Цанова. В обсъждането се включи Христо  Троански, главен експерт в Областна администрация. Той повдигна въпроса за  велоалеите, за осветлението на пешеходните пътеки и тяхното уеднаквяване и прочие. Оказва се, че в града няма подходящи улици за изграждане на велоалеи, по-скоро ще се изграждат зони за велосипеди, например в парка „Стратеш“. Стигна се до идеята да се набележи в които сектори областната администрация може да е партньор по плана.  По време на обсъждането стана ясно, че документът ще бъде внесен в Общински съвет Ловеч на следващото заседание.

Документът е публикуван на интернет страницата на Община Ловеч на 13 март 2023 г., в раздел „Дейности“, „Проекти и програми“, „План за интегрирано развитие на община Ловеч за периода 2021-2027 година“, в раздел „Документи“, „Проекти за нормативни документи“ и е на разположение за запознаване в Центъра за административно обслужване.