На 10 октомври в заседателната зала на Община Тетевен се проведе тренировка, под формата на семинар, на тема: „Действия на общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и съставните части на единната спасителна система /ЕСС/ при възникване на наводнение на територията на общината“.

Събитието откри кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, която благодари на всички присъстващи за проявената ангажираност към темата. Тя отбеляза, че днешният семинар е изключително полезен и ще даде ценна информация относно причините за наводненията, последствията от тях и най-важното – организацията, която трябва да се създаде в такива моменти.

Мисля, че наводнението като природно бедствие не е изключение за общини като нашата, като се има предвид, че повечето населени места се намират по поречието на реки, каза д-р Бояджиева.

Имали сме такива случаи в миналото и темата е изключително актуална и важна, тъй като едно наводнение може да доведе до много опустошителни последствия, до икономически проблеми и загуби, но най-вече до опасност за живота и здравето на населението, подчерта кметът на Тетевен.

Водещ на семинара бе Генади Цанков – инспектор ЗН в РДПБЗН-Ловеч,  а неговата цел бе да запознае длъжностните лица и персонал от съставните части на ЕСС с процедурите, отговорностите и задълженията, които всеки от тях има, както и какви дейности следва да бъдат изпълнявани при възникване на наводнение.

Петър Кавалски – ст. експ. „ССИ,ОМП,МИС и БК“ в Община Тетевен, даде информация за системата BG-Alert – как работи и какво е специфичното за нея. Той отбеляза, че Община Тетевен е сред първите Общини, подали заявления за обучение на служители за работа със системата, като целта е те да боравят с нея, така че да се гарантира ранното известяване на населението за опасности.

Сред присъстващите на семинара бяха кметове на кметства, гл. инспектор Илия Нешев – началник РУ-Тетевен, представители на болницата, електроразпределителното дружество, служители от администрацията и др.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.