Сдружението „Деветашко плато“ прави селска бизнес академия в Старата мелница в Кърпачево

Първа работна среща се проведе на 22 декември 2021 г. в Старата мелница в село Кърпачево, община Летница, – новоремонтиран обект на сдружението „Деветашко плато“. Старата постройка сега е преустроена в уютен културно-информационен център, като в него ще работи селската бизнес академия „Деветашко плато”.

За тази дейност съобщи Ива Таралежкова, председател на УС на сдружението. По повод настъпващите Коледни и Новогодишни празници в мелницата се събраха активисти от близките села и градове, тук бяха и кметовете на общините Ловеч и Летница Корнелия Маринова и Красимир Джонев. Представен беше процесът и идеите за реконструкцията на постройката, прожектиран беше филм за Деветашкото плато и за живота на местните общности от селата на сдружението. Ремонтът и обзавеждането са станали с помощта на община Летница и фондация „Америка за България“. Сградата има всички удобства за провеждане на семинари и други културни събития, запазен е духът и част от автентичните елементи на старата мелница.

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова по време на събитието връчи на Ива Таралежкова специален плакет и грамота „Партньор на общините“ от НСОРБ. Сдружението „Деветашко плато“ е отличено за активна дейност по подобряване на гражданското участие във формулирането и реализацията на решения за местно развитие в 13 села в общините Летница, Ловеч, Севлиево и Велики Преслав.

Нека бъдещата селска бизнес академия да произвежда кадри и да трупате опит и удовлетворение от тази полезна дейност, пожела кметът Корнелия Маринова.