Създаването на институционална среда за прилагане на принципите на корпоративната социална отговорност в областна администрация – Ловеч, е сред добрите практики в България, събрани в сборник от Института за публична администрация. ИПА всяка година организира конкурс за добри практики в държавната администрация с цел да насърчи институциите да представят и споделят успешните си практики, които за изминалите три години са систематизирани в сборник. Добрите практики на областна администрация – Ловеч, която участва активно в конкурса, са включени в категорията социална отговорност и са част от общо 51 добри практики от дейността на българската администрация.

В областната администрация е създадена постоянна комисия по въпросите на корпоративната социална отговорност, като тази практика е насочена преди всичко към служителите за предприемане на конкретни действия за подобрение на съществуващо положение, но и към всички членове на обществото.

През 2018 г. в партньорство с НПО е създаден и функционира областен младежки съвет като представителен орган за формиране и изпълнение на младежки политики в област Ловеч, реализирани са дейности за популяризиране на европейската култура и ценности в партньорство с полския, чешкия и унгарския културен център в България. През 2019 г. администрацията участва в европейската инициатива „Нощ на литературата“ за популяризиране на четенето и европейската литература сред обществеността с партньори Драматичният театър и Художествената галерия, проведено и през 2020 г. съвместно с Държавния архив, Регионалната библиотека и Клуба на дейците на културата.

Администрацията реализира дейности с деца от социални институции, насочени към тяхното социализиране и умения за самостоятелен живот – готвене, четене, общуване. Включва се в Световния ден на почистването и в доброволческата акция „Да изчистим България заедно“ с личен труд за подобряване средата на живот и облагородяване на дворното пространство на „Къща на Екатерина Пеева и Тодор Тодоров“ – паметник на културата. Участва като партньор на БЧК в отбелязване на Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. През 2020 г. провежда дарителска кампания за набиране на средства за ремонт на портата на най-старата ловешка църква „Света Великомъченица Неделя“. Подкрепили инициативата са и служители на други държавни институции, учители, представители на малкия бизнес, вярващи християни.

С тази активност служителите са станали по-чувствителни към темата за корпоративната социална отговорност, включват се в по-висока степен в инициативите, проявяват желание за иницииране на нови дейности. И ако в първите социалноотговорни инициативи са участвали между 5 и 10% от служителите, при  набирането на средства и ремонт на портата на църквата „Света Неделя“ те са вече близо 40%. Развити са и партньорствата с редица институции, общински администрации, представители на бизнеса, неправителствени организации, експерти и граждани от региона и страната. През годините е получавана подкрепа за осъществяване на съвместни инициативи от редица партньори (организации от публичния сектор, бизнес, неправителствени организации, отделни граждани, медии и др.), които продължават във времето и намират нови форми на сътрудничество.